Puranji zrezki v slastni zelenjavni omaki
Puranji zrezki v slastni zelenjavni omaki so hitro pripravljeni, lahki in okusni. Zrezki so sočni in lepo začinjeni, omaka ima sladkast priokus, v njej pa so zdrave (domače) sestavine. Poskusite in uživajte v pristnih okusih!
Pripomočki za puranje zrezke v zelenjavni omaki
- brez posebnih pripomočkov.
Sestavine za puranje zrezke v zelenjavni omaki
Za 2 osebi:
- 2 puranja zrezka
- pol bučke (velikost ni pomembna)
- ena čebula
- en korenček
- pest graha
- žlica svinjske masti (ali druge maščobe — po želji)
- začimbe: žlička soli, žlička začimbne mešanice, ščepec popra, mlete rdeče sladke paprike
- žlička gorčice
- 0,5 l vode
- 2 dl smetane za kuhanje
- 1 žlička koruznega škroba
- nekaj vejic sesekljanega svežega peteršilja, drobnjaka in timijana
Postopek priprave puranjih zrezkov v omaki
Svinjsko mast raztopimo in dobro segrejemo. Na njo položimo zrezka. Oba posolimo, popopramo in popečemo z obeh strani.
Zrezka premažemo z gorčico in še malce popečemo z obeh strani. Nato ju odstavimo v krožnik in pokrijemo s krpo ali folijo.
Na isti maščobi prepražimo sesekljano čebulo. Mešamo s kuhalnico.
V kozici zavremo vodo in v krop dodamo grah ter na kockice sesekljan korenček. Kuhamo 10 minut.
Grah in korenje odcedimo in dodamo v ponev k čebuli. Mešamo.
Zalijemo z vodo, solimo, popramo, dodamo mešanico začimb in mleto rdečo papriko. Potem pa dodamo še smetano za kuhanje in škrob ter mešamo 5 minut. Čisto na koncu damo še sesekljana sveža zelišča.
Omako še malce pokuhamo, da se zgosti, preverimo, ali je dovolj slana, potem pa v ponev vrnemo puranja zrezka. Premešamo.
Puranji zrezki v omaki so končani. Poleg lahko naredimo prilogo ali pa jemo samo s kruhom. Jaz sem tokrat skuhala njoke, ki so se odlično prilegli zraven. Dober tek!