Puranji medaljoni z marelicami
Puranje zrezke lahko inovativno izkoristite tako, da jih narežete na manjše medaljone in v sredico vsakega vstavite suho marelico. Lahko bi rekli, da boste na ta način dobili puranje jajce na oko z marelico. Jed je preprosta, hitro pripravljena, a vseeno inovativna, drugačna in zelo okusna. Poleg lahko postrežete kakšno omako ali drugo prilogo.
Pripomočki za puranje medaljone z marelicami:
- deska za rezanje
- nož
- metlica za obračanje mesa
- ponev
- pokrovka
Sestavine za puranje medaljone z marelicami:
- 300 g puranjih zrezkov ali medaljonov
- okrog 50 g suhih marelic
- nekaj žlic oljčnega ali kokosovega olja
- ščepec soli, popra, vegete in mlete sladke paprike
Postopek za pripravo puranjih medaljonov z marelicami:
Če nimamo že kupljenih medaljonov, vzamemo puranje zrezke in jih narežemo na manjše kose, podobne medaljonom. V sredici vsakega naredimo luknjo, dovolj veliko, da lahko vstavimo marelico, a pazimo, da ne bodo luknje prevelike, saj bodo marelice v nasprotnem padale ven.
V vsak medaljon vstavimo marelico. Nato na ponvi segrejemo olje in na vroče olje postavimo vse medaljone.
Medaljone pustimo, da z ene strani dobijo zlato-rjavo barvo. Potem jih obrnemo na drugo stran in popečemo še z druge strani. Ob tem jih popramo in solimo.
Ko je meso dobilo lepo skorjico, ga potresemo še z vegeto in mleto sladko papriko. Pečemo ga še kratek čas, pri čemer je priporočljivo, da ponev pokrijemo s pokrovko, saj bo tako meso ohranilo vse svoje tekočine in bo bolj sočno. Tako, zanimivi medaljoni, ki so videti kot puranje jajce na oko z marelico, je pripravljeno. Nikar ne pretiravajte s toplotno obdelavo, saj je puranje meso hitro pečeno in s pretiranim toplotni obdelovanjem izgublja svoje sokove in postaja suho.
Dober tek!