Puranja rulada s šunko, sirom in slanino v omaki
Puranji file, šunka, sir in slanina – štiri sestavine, ki so ključne pri tej izredno okusni jedi. Puranja rulada s šunko, sirom in slanino v omaki je preprosta, vendar noro dobra jed, po kateri ostane krožnik kot nov. Če ji dodate še popečen krompirček in domačo zeleno solato, je to vrhunsko kosilo, ki bo vsakega razveselilo. Priprava je povsem preprosta, zato je primerna tudi za začetnike.
Pripomočki za pripravo puranje rulade:
- ponev
- kuhalnica
- deska za rezanje
- kuhinjski nož
- pokrov za ponev
- štedilnik
Puranja rulada – sestavine:
Za 2 osebi:
- 2 puranja fileja
- nekaj rezin slanine
- nekaj rezin šunke v ovitku
- nekaj rezin sira
- 8 šampinjonov
- nekaj kapljic oljčnega olja
- ščepec soli, popra, mlete rdeče paprike in origana
- pol žličke gorčice
- pokrovček belega vina
- žlica kisle smetane
- malo vode ali jušne osnove
- malo nasekljanega ali posušenega peteršilja
Postopek priprave puranje rulade s šunko, sirom in slanino:
Puranja fileja najprej lepo potolčemo. Pripravimo sir, šunko in slanino.
Na vsak file položimo najprej rezine šunke, nato pa še sira. File zavijemo v rulado.
Na ponvi segrejemo oljčno olje, popečemo šampinjone in nekaj koščkov slanine. Potem oboje odstavimo na krožnik.
Na isto maščobo, kjer smo pekli šampinjone in slanino, dodamo puranjo rulado oz. puranje rulade – odvisno od tega, za koliko ljudi bo kosilo.
Puranjo rulado obrnemo in popečemo še z druge strani.
Dodamo gorčico, zalijemo z vinom in počakamo, da vino izhlapi.
Nato dodamo malo vode ali jušne osnove, sol, mleto rdečo papriko, origano ter poper. Premešamo in v ponev vrnemo popečene šampinjone in koščke slanine.
Dodamo še žlico kisle smetane in premešamo ter kratek čas pokuhamo. Za zgostitev ne uporabljamo nobene moke ali česa podobnega, dovolj je počakati kratek čas, da tekočina malenkost izhlapi. Ta omaka je res božanska, za prste polizat! Zagotavljam vam, da bodo vsi krožniki ostali prazni. 🙂 Poleg ponudimo pečen krompirček in uživamo v slastnem kosilu. Dober tek!