Profesionalni sirovi štruklji
Kako pripraviti mehke in rahle sirove štruklje, ki bodo taki kot bi jih pripravil profesionalni kuhar? Skrivnost je v rahlem kvašenem testu in mešanici sirov v nadevu. Vzemite si čas in poskusite, ne bo vam žal. Profesionalni sirovi štruklji so rezultat, ki si ga zaslužite.
Profesionalni sirovi štruklji – pripomočki:
- kuhinjska tehtnica
- jedilna in čajna žlica
- večja posoda (za mešanje in vzhajanje testa)
- valjar in podlaga za valjanje
- ročni mikser ali multipraktik z možnostjo mesenja testa
- manjša skleda
- kuhinjska krpa
- kuhinjska vrvica
- večja posoda za kuhanje štrukljev
- ribežnik
Profesionalni sirovi štruklji – sestavine:
Za testo potrebujemo:
- 600 g navadne bele moke (gladka)
- 180 g grškega jogurta
- 3 dl toplega mleka
- 1 kocka svežega kvasa (42 g)
- 1 čajna žlička soli
- 1 jušna žlica sladkorja
Za nadev potrebujemo:
- 1 Philadelphia original (175 g pakiranje)
- približno 200 g trapista ali podobnega mehkega sira
- približno 200 g parmezana, zbrinca ali podobnega trdega sira
- sol, poper
Profesionalni sirovi štruklji – postopek:
V skledo stresemo moko. Na sredino naredimo jamico in vanjo nadrobimo kvas. Dodamo žlico sladkorja in približno 1 dl toplega mleka. Z vilico premešamo, da se kvas raztopi. Pustimo ga vzhajati približno 10 minut.
Nato pričnemo mesiti testo. Najbolje je, če uporabimo ročni mikser z nastavkom za mesenje testa ali multipraktik s to funkcijo. Testo mora biti, namreč, srednje mehko in nekoliko lepljivo, takega pa z rokami težko zgnetemo. Sol damo na zunanji rob moke, da nebi prišlo takoj v stik z vzhajanim kvasom. Med mešanjem dodamo jogurt in preostalo mleko ter gnetemo tako dolgo, da dobimo gladko, rahlo, srednje mehko testo.
Pripravljeno testo postavimo v rahlo pomokano skledo, pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati tako dolgo, da se prvotna količina podvoji.
Za nadev naribamo ves sir in ga premešamo v skledi.
Vzhajano testo tanko razvaljamo na pomokani podlagi in previdno namažemo s Philadephio. Uporabimo silikonsko lopatico, da nebi raztrgali testa. Namaz potresemo z naribanim sirom in po okusu solimo in popramo. Če želimo lahko uporabimo tudi poljubna sveža ali posušena zelišča. Posebno se prilegata drobnjak in rožmarin. Štrukelj tesno zvijemo.
Kuhinjsko krpo dobro pomokamo in nanjo položimo pripravljen štrukelj. Zavijemo jo zelo rahlo, da bo imel dovolj prostora vzhajati. Na obeh koncih krpo zavežemo s kuhinjsko vrvico. Štrukelj položimo v skledo podobne velikosti kot je posoda, v kateri ga bomo skuhali in ga pustimo še nekaj časa vzhajati.
Medtem pristavimo večjo posodo z vodo. Ko le-ta zavre jo osolimo in vanjo položimo štrukelj. Kuhamo ga na blagem ognju tako, da neprestano rahlo vre 20 – 25 minut.
Kuhan štrukelj vzamemo iz kropa, odstranimo kuhinjsko krpo, ga razrežemo na rezine in postrežemo. Najboljši je še topel.
Kot lahko na spodnji sliki vidimo, je odličen v spremstvu špinačnega štruklja in bolonjske omake, teknil pa bo tudi z na maslu popraženimi drobtinicami in posut z žlico naribanega parmezana.
Dober tek!