Preprosta bučkina lazanja
Bučkina lazanja je res preprosta za pripravo. Ta brezmesna jed je odličnega okusa in še hitra za pripravo. Lahko jo postrežemo kot toplo predjed ali glavno jed s skledo priljubljene sezonske solate.
Preprosta bučkina lazanja – pripomočki:
- manjši lonec za bašamel omako
- lonec ali ponev
- majši pekač za narastke oziroma lazanje
- kuhalnica
- žlička
- žlica
- ribežen
- skleda
Preprosta bučkina lazanja – pripomočki:
Za približno 2 – 3 osebe
- 3 manjše bučke
- testenine za lazanjo (najbolje če so sveže)
- sol
- žlička olja
- žlička mletega česna
- žlička mlete kumine
- peteršilj
- pol žličke majarona
- pol žličke rožmarina
- žlička bazilike
- žlička mešanice začimb
Za bašamel omako:
- 2 zvrhani žlici masla
- 2 žlici moke
- 400 ml mlela
- žlička paradižnikove mezge
- ščepec muškatnega oreščka
Za preliv:
- 1 jajce
- 100 g kisle smetane
Preprosta bučkina lazanja -priprava:
Najprej očistimo in naribamo bučke. Pečico segrejemo na 240 °C.
Segrejemo olje in bučke na hitro prepražimo. Dodamo kumino, česen, peteršilj, majaron, baziliko, rožmarin in mešanico začimb. Solimo in počakajmo, da spustijo vodo. To vodo kasneje odvržemo.
Naredimo bašamel omako. Maslo stopimo in na njem prepražimo moko. Zalijemo s hladnim mlekom in pazimo, da se nam ne naredijo grudice. Dodamo še paradižnikovo omako in muškatni orešček.
Pekač za lazanje namažemo z oljem in nanj položimo testenine. Na testenine prelijemo bašamel omako, toliko da v celoti pokrije testo.
Na bašamel omako damo polovico bučk. Nato bučke prelijemo z malo bašamel omake.
Na bašamel omako dodamo spet plast testenin, še eno plast bašamel omake, da prekrije testenine, potem dodamo še preostale bučke. Na bučke spet vlijemo malo bašamel omake. Naložimo testo in če nam je ostalo še kaj bašamel omake, jo vlijemo na testo. Potem skupaj zmešamo jajce in kislo smetano in vse skupaj prelijemo na vrh lazanje.
Pečemo približno 30 – 35 minut v ogreti pečici. Postrežemo še vročo iz pečice ali počakamo par minut, da se malenkost ohladi in tako postane bolj kompaktna.
Dober tek!