Praženo zelje s krompirjem
Naredimo čudovito in predvsem okusno prilogo ali samostojno jed iz kislega zelja in krompirja. Praženo zelje s krompirjem po tem receptu zadostuje za 6 obrokov. Predlagam, da praženo zelje s krompirjem postrežete ob kranjski klobasi ali krvavici.
Praženo zelje s krompirjem – pripomočki
- deska in nož za rezanje
- večji lonec za kuhanje
- kuhalnica
- velika jušna žlica
Praženo zelje s krompirjem – sestavine
- 5 srednje velikih krompirjev
- 1 kg naribanega kislega zelja
- 2 čebuli
- voda
- 1 goveja kocka (ali jušna osnova)
- 1 žlica Vegete (najbolje domače)
- 2 žlici mlete rdeče paprike
- sol in poper
- svinjska mast
- 1 dl vode
Praženo zelje s krompirjem – postopek
Na žlici segrete svinjske masti pražimo narezano čebulo. Dodamo oprano kislo zelje sol, poper,vegeto,rdečo papriko in govejo kocko.
Na tihem ognju pražimo 1 h in občasno premešamo. Ko se zelje začne prejemati, mu dodamo 1 dl vode in pražimo naprej.
Zelje pražimo podobno kot pri nasvetu za praženje čebule. Med tem časom očistimo in na kvadratke narežemo krompir.
Ko poteče 1 ura, praženemu zelju dodamo narezani krompir. Ponovno premešamo in pražimo naprej po istem postopku še 40 minut.
Po poteku tega časa je praženo zelje s krompirjem pripravljeno. Svetujem da ga v pokriti posodi pustite vsaj nekaj ur, da se ohladi.
Nato pa pred kosilom ponovno pogrejete. Na ta način boste še dodatno izboljšali okus te jedi.
Dober tek.