Pražen krompir z ocvirki
Pražen krompir z ocvirki je krepka in slastna priloga. Navadno ga jemo ob pečenicah, krvavicah ali le ob zelju ali repi. Nekateri ga imamo zelo radi samega. 🙂 Priprava je enostavna, poskusite!
Pražen krompir z ocvirki – pripomočki:
- štedilnik
- deska za rezanje
- oster nož
- kuhalnica
- ponev z visokim robom
- lupilec krompirja
- kozica
Pražen krompir z ocvirki – sestavine:
Za 3-4 osebe
- cca. 700 – 750 g krompirja
- 3 manjše čebule (200 – 250 g)
- sol in poper po okusu
- 3 rezine pršuta
- žlica svinjske masti
- tekoča voda za kuhanje
- 2 žlici mletih ali narezanih ocvirkov
Pražen krompir z ocvirki – postopek:
Krompir olupimo in operemo, ter ga narežemo na koščke. Stresemo ga v kozico, ter čezenj prelijemo vodo, toliko, da je krompir dobro prekrit. Vodo solimo.
Postavimo na štedilnik in krompir kuhamo, dokler ni mehko kuhan. Pazimo, da ga ne prekuhamo.
Ko je krompir začel vreti in vre približno 5 minut, na štedilnik postavimo ponev, vanjo damo žlico masti in ocvirke.
Čebulo na drobno nasekljamo.
Počakamo, da se ocvirki začnejo cvreti, ter dodamo nasekljano čebulo, ki jo pravtako solimo.
Čebulo in ocvirke pražimo, dokler čebula ne začne rjaveti. Nato na manjše rezine, narežemo pršut in ga dodamo čebuli z ocvirki.
Uporabimo lahko tudi panceto v kockicah ali rezinah. Krompirju pazljivo odlijemo vodo.
Čebulo, ocvirke in pršut, pražimo še minuto, nato v ponev stresemo krompir in vse skupaj dobro premešamo. Koščke krompirja, malenkost potlačimo s kuhalnico, vendar ne vse, le kakšno četrtino.
Popramo po okusu. Mešamo, oz. obračamo in pražimo še cca. 7-10 minut. Toliko, da se vse skupaj nekoliko popeče.
Nom nom in dober tek! 😉
-Balubah