Prava bosanska pita iz špinače
Vedno, ko grem v pekarno, se mi cedijo sline ob pogledu na burek. Ste tudi vi ljubitelj sirnega, mesnega, zelenjavnega bureka, ampak vam je kupljen premasten? Potem dobite idejo, da ga boste naredili sami, a si vedno mislite, da je to pretežko. Naj vas razveseli in vam povem, da ga ni tako zelo težko narediti. Tole je odličen recept za pripravo pite (bureka) s špinačnem nadevom.
Prava bosanska pita – pripomočki:
- 2 posodi
- deska za rezanje
- nož
- pečica
- kuhinjska tehtnica
- jedilna žlica
- kuhinjskim valjar
- okrogel pekač
- plastična vrečka
- delovna površina
Prava bosanska pita – sestavine:
(Za 4 – 5 oseb)
- 4 jajce
- olje
- sol
- 500 g nepasirane skute
- 500 g špinače
- 270 g posebne bele moke
- 400 ml mlačne vode
- moko za posuti po delovni površini
Prava bosanska pita – postopek:
V posodo damo moko, ščepec soli, 2 žlici olja, vodo ter vse skupaj zamesimo v gladko testo. Potem ga razdelimo v dva kupčka in vsak kupček na pomokanem kuhinjskem pultu pregnetemo. Testo pustimo, da počiva 15 minut v plastični vrečki, zato, da se ne suši.
Med tem časom pripravimo nadev. Blitvo očistimo, opremo in narežemo na rezance (manjše kose). Zatem v drugi posodi razžvrkljamo jajce, dodamo skuto, blitvo, ščepec soli ter vse skupaj z jedilno žlico premešamo.
Zatem pomokamo delovno površino, vzamemo prvi kupček testa in ga najprej razvaljamo z kuhinjskim valjarjem. Potem si naoljimo roke ter ga razvlečemo še z rokami, da dobimo tanko razvlečeno testo. Poškropimo ga z oljem in z jedilno žlico posujemo predhodno pripravljen nadev.
Obloženo testo zvijemo v »kačo«, jo zvijemo v krog, ter položimo v naoljen pekač. Postopek ponovimo z drugo polovico testa. Na koncu z oljem poškropimo celoten pekač.
Pečico ogrejemo na 200 °C. Pito pečemo na 200 °C približno 50 minut. Ko je pita pečena, jo vzamemo iz pečice, ter jo poškropimo z vodo in jo položimo nazaj v pečico za 3 minute.
Tako je prava bosanska pita iz špinače pripravljena!
Dober tek!
Irena Rebov