Prava bosanska pita iz špinače
Print Friendly, PDF & Email

Vedno, ko grem v pekarno, se mi cedijo sline ob pogledu na burek. Ste tudi vi ljubitelj sirnega, mesnega, zelenjavnega bureka, ampak vam je kupljen premasten? Potem dobite idejo, da ga boste naredili sami, a si vedno mislite, da je to pretežko. Naj vas razveseli in vam povem, da ga ni tako zelo težko narediti. Tole je odličen recept za pripravo pite (bureka) s špinačnem nadevom.

Prava bosanska pita iz spinace (5)

Prava bosanska pita – pripomočki:

  • 2 posodi
  • deska za rezanje
  • nož
  • pečica
  • kuhinjska tehtnica
  • jedilna žlica
  • kuhinjskim valjar
  • okrogel pekač
  • plastična vrečka
  • delovna površina

Prava bosanska pita – sestavine:

Prava bosanska pita iz spinace (2)(Za 4 – 5 oseb)

  • 4 jajce
  • olje
  • sol
  • 500 g nepasirane skute
  • 500 g špinače
  • 270 g posebne bele moke
  • 400 ml mlačne vode
  • moko za posuti po delovni površini

Prava bosanska pita – postopek:

V posodo damo moko, ščepec soli, 2 žlici olja, vodo ter vse skupaj zamesimo v gladko testo. Potem ga razdelimo v dva kupčka in vsak kupček na pomokanem kuhinjskem pultu pregnetemo. Testo pustimo, da počiva 15 minut v plastični vrečki, zato, da se ne suši.

Med tem časom pripravimo nadev. Blitvo očistimo, opremo in narežemo na rezance (manjše kose). Zatem v drugi posodi razžvrkljamo jajce, dodamo skuto, blitvo, ščepec soli ter vse skupaj z jedilno žlico premešamo.

Zatem pomokamo delovno površino, vzamemo prvi kupček testa in ga najprej razvaljamo z kuhinjskim valjarjem. Potem si naoljimo roke ter ga razvlečemo še z rokami, da dobimo tanko razvlečeno testo. Poškropimo ga z oljem in z jedilno žlico posujemo predhodno pripravljen nadev.

Prava bosanska pita iz spinace

Obloženo testo zvijemo v »kačo«, jo zvijemo v krog, ter položimo v naoljen pekač. Postopek ponovimo z drugo polovico testa. Na koncu z oljem poškropimo celoten pekač.

Prava bosanska pita iz spinace (3)

Pečico ogrejemo na 200 °C. Pito pečemo na 200 °C približno 50 minut. Ko je pita pečena, jo vzamemo iz pečice, ter jo poškropimo z vodo in jo položimo nazaj v pečico za 3 minute.

Tako je prava bosanska pita iz špinače pripravljena!

Nasvet
Namesto špinače lahko uporabite blitvo. Če doma ravno nimate skute, jo lahko zamenjate z Mileramom ali kislo smetano. Poleg te izvrstne pite lahko ponudite tekoči jogurt.

Dober tek!

Irena Rebov

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 4.4]

Dodaj odgovor