Polžki s čemaževim nadevom
Print Friendly, PDF & Email

Polžki s čemaževim nadevom so odlični samostojni prigrizki za zajtrk, večerjo, malico. Prav tako pa so krasna priloga k marsikateri glavni jedi.
Narejeni so hitro, enostavno in za njihovo pripravo ne potrebujemo dosti kuharskega predznanja. Kljub temu pa so božansko dobri, da se jih kar ne da nehati jesti.

Polžki s čemaževim nadevom

Pripomočki za polžke s čemaževim nadevom:

  • papir za peko
  • pečica

Sestavine za polžke s čemaževim nadevom:

Za 3 osebe:

  • 1 rolica listnatega testa (275 g)
  • 1 jajce
  • 200 g pasirane skute
  • 1 šop čemaža
  • sol
  • muškatni orešček
  • 100 g ribane mocarele (lahko tudi katerega drugega ribanega sira)
  • 1 jajce za premaz rolic

Postopek za polžke s čemaževim nadevom:

Polžke s čemaževim nadevom lahko naredimo iz kateregakoli listnatega testa. Jaz najraje vzamem kar testo v rolicah, lahko pa se uporabi tudi zamrznjeno listnato testo v kosu, ki se ga potem razvalja.
Operemo in dobro osušimo čemaž, pripravimo si skuto ter ribano mocarelo.

Polžki s čemaževim nadevom

Najprej naredimo nadev tako, da razžvrkljamo jajce, dodamo skuto, ki jo dobro pretlačimo z vilicami (lahko uporabimo tudi pasirano skuto ali ricotto), dodamo sol in muškatni orešček po okusu. Zraven dodamo ribano mocarelo.
Čemaž na drobno nasekljamo z nožem ali uporabimo kakšen sekljalnik.

Polžki s čemaževim nadevom

Na koncu vmešamo še nasekljan čemaž in vse skupaj dobro premešamo. Dobiti moramo tak lepo mazljiv namaz. Če je preredek, dodamo žlico krušnih drobtin.

Polžki s čemaževim nadevom

Nadev enakomerno razmažemo po celem testu, nato testo zvijemo tako, da pričnemo z zvijanjem na daljšem delu testa – in dobimo obliko tanke rolade.

Polžki s čemaževim nadevom

Polžki s čemaževim nadevom

Sedaj pa mali trik, kako bomo lahko polžke čim lepše narezali, da bodo kasneje pečeni res lepe oblike: to dobljeno rolado damo za 25 do 30 minut v zamrzovalnik. Zunanjost se bo strdila in z ostrim nožem bomo lahko narezali lepe kolobarčke.
Jaz delam kolobarčke približne debeline 2,5 centimetra.
Kolobarčke polagamo na pekač obložen s papirjem za peko ter jih pred pečenjem premažemo z razžvrklanim jajcem.
V naprej ogreti klasični pečici pečemo polžke s čemaževim nadevom 15 do 18 minut, na 180 °C.

Polžki s čemaževim nadevom

Polžki s čemaževim nadevom so lahko samostojen popoldanski prigrizek, dopoldanska malica, večerja, ali pa tudi priloga k marsikaterim glavnim jedem.

Polžki s čemaževim nadevom

Dober tek! 😊

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

Dodaj odgovor