Polpeti iz bučk in polente
Polpeti iz bučk in polente se nam na prvi pogled zdijo malo nenavadna kombinacija, ki pa nam na koncu pričara odličen okus.
Zato lahko to jed postrežemo tako kot glavno jed, ali kot prilogo k skoraj vsem glavnim jedem – saj s svojim blagim okusom ne bo prevladala nad nobeno drugo jedjo.
Pripomočki za polpete iz bučk in polente:
- ribežen
- pečica
- papir za peko
Sestavine za polpete iz bučk in polente:
Za 3 osebe:
- 300 g bučk
- 150 g sira (poljubnega)
- 100 g koruznega zdroba (polente)
- 1 jajce
- 2 stroka česna
- krušne drobtine (po potrebi)
- 1 ščepec curry začimbe
- sol
- poper
- bazilika ali peteršilj
- 1 žlica olja
Postopek za polpete iz bučk in polente:
Bučko umijemo in osušimo, poljubno vrsto sira naribamo. Pripravimo si še jajce, česen ter koruzni zdrob ali instant polento.
Če je bučka mlada, jo lahko naribamo z olupom vred. Če ima olup že malo trši, jo raje prej olupimo in nato naribamo.
Polento (koruzni zdrob) skuhamo po navodilih in ohladimo.
Naribane bučke solimo, da spustijo tekočino, ožamemo in damo k ohlajeni polenti. Dodamo stisnjen česen, jajce, curry in poper ter dobro premešamo.
Ker bo verjetno masa malo premehka, dodamo po občutku krušne drobtine.
Čisto na koncu dodamo še baziliko ali peteršilj (najbolje sveže) in vse dobro premešamo.
Med dlanmi oblikujemo polpete, ki jih polagamo na pekač, katerega smo predhodno obložili s papirjem za peko. Poškropimo ali premažemo jih z malo količino olja.
Polpeti iz bučk in polente bodo pečeni v vnaprej ogreti ventilacijski pečici na 190 °C, v približno 20. minutah.
Postrežemo jih lahko kot glavno jed, ali kot prilogo k skoraj vsem glavnim jedem – saj s svojim blagim okusom ne bodo prevladali nad nobeno drugo jedjo.
Dober tek 🙂