Polnjeni šampinjoni – gratinirani
Print Friendly, PDF & Email

Polnjeni šampinjoni – gratinirani z mocarelo v pečici, so odlična samostojna jed, ki bo navdušila vsakega gurmana. Prav tako pa so lahko okusna priloga raznovrstnim mesnim jedem. Za pripravo je jed zelo enostavna, vseeno pa bo tako z okusi kot tudi na oko presenetila naše jedce.

Pripomočki za polnjene šampinjone – gratinirane:

  • nož
  • nožek
  • žlička
  • kuhalnica
  • deska za rezanje
  • ponev
  • pekač
  • papir za peko
  • pečica

Sestavine za polnjene šampinjone – gratinirane:

Za 2 osebi:

  • 400 g šampinjonov
  • 70 g pršuta (ali poljubne druge suhe mesnine)
  • 1 čebula (100 g)
  • 4 stroki česna
  • 1 jajce
  • 150 g sira (mocarele)
  • 1 čili (opcijsko)
  • sol ali domača vegeta
  • 1 vejica peteršilja
  • 2 žlici olja

Postopek za polnjene šampinjone – gratinirane:

Šampinjone na hitro operemo pod tekočo vodo. Jih osušimo in če je potrebno očistimo še z nožekom (razne temne pike, ali kako drugače spremenjene dele).

Nežno z roko odstranimo bete od glavic in bete na drobno zrežemo. Prav tako na drobno narežemo čebulo, česen in čili. Čili dodamo, če imamo jedce, ki obožujejo rahlo pekočo hrano.

Na olju popražimo čebulo in opcijsko čili. Ko čebula zarumeni dodamo česen, premešamo in čez minuto že dodamo nasekljane šampinjonove bete. Dodamo še na drobno narezan pršut, peteršilj in solimo. Pri dodajanju soli pazimo, saj je slan že pršut!

Maso ohladimo na sobno temperaturo in dodamo 1 jajce. Dobro premešamo ter z žličko napolnimo klubuke. Na vrh vsakega napolnjenega klobuka položimo en košček mocarele. Jaz sem imela mocarelo v obliki srčkov, kar pa v končni obliki jedi ni pomembno, saj se mocarela stopi med peko.

Pečemo v vnaprej ogreti klasični pečici 15 do 18 minut na 180 °C. Sir, ki smo ga položili na vrh, se bo stopil in polnjeni šampinjoni bodo gratinirani. Med gratiniranjem se na šampinjonu naredi zlato rumena skorjica, ki ga ščiti pred sušenjem, hkrati pa jedi daje lepši videz in boljši okus.

Dober tek! 😊

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor