Polnjeni puranji zrezki s slanino v smetanovi omaki
Polnjeni puranji zrezki s slanino v smetanovi omaki so slastno kosilo, ki ga lahko pripravite hitro in z malo truda. Njihova največja odlika je sočnost, saj so polnjeni z mocarelo, oviti v slanino, lepo začinjeni in popečeni, potem pa zaliti še s smetanovo omako. Če več ne veste, kaj bi naredili s puranjimi ali piščančjimi zrezki, je tu nova ideja, kako jih izkoristiti.
Pripomočki za puranje zrezke:
- kuhinjska deska
- nož
- ponev za žar
- obračalka ali kuhalnica
Polnjeni puranji zrezki – sestavine:
Za 2 osebi:
- 300 g puranjih prsi (ali dva debelejša puranja zrezka)
- 50 g mocarele
- 4 do 8 rezin slanine
- pol čajne žličke soli in belega popra
- 2 žlici oljčnega olja
- 200 ml smetane za kuhanje
- jušna žlica kisle smetane
- 50 ml vode (po potrebi lahko še malo)
Postopek za pripravo polnjenih puranjih zrezkov:
Puranje meso najprej operemo in malo posušimo. Narežemo ga na štiri do pet medaljonov (kose, velike nekje do 10 cm, kakršni so videti na spodnji sliki).
Vsakem na sredini z nožem naredimo manjšo luknjico, veliko nekaj centimetrov.
Mocarelo narežemo na manjše koščke in v vsako luknjo vtaknemo enega ali dva – kolikor imamo prostora.
Obe strani medaljončka samo stisnemo skupaj, da se “žepek” zapre. Brez skrbi, med peko mocarela ne bo ušla. Sicer bo kukala ven iz zrezka, ne bo pa ušla.
Vsak polnjen puranji zrezek ovijemo z eno ali dvema rezinama slanine.
V ponvi segrejemo olje in položimo meso.
Meso solimo in popramo. Popečemo jih z ene strani in obrnemo na drugo.
Ko so puranji zrezki popečeni z obeh strani, jih zalijemo z vodo, tako da se tekočina spoji s karameliziranimi ostanki mesa, ki so se prijeli ponve.
Prilijemo še smetano za kuhanje in premešamo. Še malo solimo in popramo, dodamo kislo smetano in premešamo. Kuhamo nekaj minut.
Ko se omaka lepo zgosti, so polnjeni puranji zrezki s slanino v smetanovi omaki končani. Postrežemo jih in uživamo v okusnem kosilu.