Polnjeni lignji s pršutom in z blitvo
Zakaj bi lignje vedno cvrli ali pekli na žaru oz. jih polnili klasično s šunko in sirom? Tokrat jih pripravite malo drugače: polnjeni lignji s pršutom in z blitvo, čemur dodamo še njihove lovke in jih postrežemo s tržaško omako, so odlična ideja, kako si lahko doma vedno ustvarimo skomine na poletne dni in morje, ne nazadnje tudi pozimi. Poskusite lignje pripraviti na ta način, saj vam bodo gotovo zelo všeč. Polnjeni lignji s pršutom in z blitvo so odlična ideja, kako pripraviti hitro in okusno kosilo.
Pripomočki za polnjene lignje:
- deska za rezanje
- kuhinjski nož
- manjša ponev
- kuhalnica
- nekaj zobotrebcev
- manjši pekač
- posodica za polivko oz. omako
- pečica
- peka papir
Sestavine za polnjene lignje:
- 300 g lignjev
- 5 rezin pršuta
- 10 koščkov trdega sira
- 10 listov zelene in rdeče blitve
- 4 stroki česna
- 0,5 dl belega vina
- 2 jušni žlici drobtin
- 1 dl oljčnega olja
- nekaj vejic svežega peteršilja
- sol in poper
Postopek za pripravo polnjenih lignjev:
Lignje najprej operemo in očistimo. Slednje naredimo tako, da jim odrežemo lovke in jih shranimo ob strani.
Nato lovke nasekljamo na drobno.
Na deski nasekljamo tudi nekaj listov zelene in rdeče blitve.
V ponvi segrejemo nekaj žlic oljčnega olja in na njem popečemo nasekljane lovke lignjev. Ko dobijo zlato-rjavo barvo, jih rahlo posolimo, popopramo in jim dodamo še nasekljano blitvo ter vino. Dobro premešamo.
Kuhamo kratek čas, dokler vino ne izhlapi, potem dodamo še drobtine in spet premešamo. Zdaj lahko odstavimo z ognja.
Na deski narežemo koščke sira, ki naj bodo kot krajše palčke, in jih ovijemo s polovico rezine pršuta.
Nadaljujemo, dokler ne porabimo vseh 10 sirovih palčk in 5 rezin pršuta. Nato v vsak ligenj vstavimo en sir, obdan s pršutom.
Ko smo vse lignje napolnili s sirom in pršutom, jih povsem do konca napolnimo še z zmesjo iz lovk, blitve in začimb, ki jo imamo v ponvi.
Vsak ligenj nato “zapremo” z enim zobotrebcem.
Na pekač damo peka papir in postavimo vse polnjene lignje.
Po njih narahlo potresemo oljčno olje. Postavimo jih v pečico in pečemo nekje 20 do 25 minut na temperaturi 185 stopinj Celzija. Medtem pripravimo polivko, znano tudi kot tržaška omaka. V posodici zmešamo oljčno olje, 2 stroka nasekljanega česna in dve jušni žlici sesekljanega peteršilja. Dodamo še sol in poper ter premešamo.
Lignje damo ven, ko dobijo lepo zapečeno skorjico. Postrežemo jih na naslednji način: na krožnik damo nekaj polnjenih lignjev, jih prelijemo s polivko oz. tržaško omako.
Poleg lahko serviramo nekaj lističev blitve, ki jo po želji lahko posujemo z oljčnim oljem in limoninim sokom. Naši polnjeni lignji s pršutom in z blitvo so pripravljeni. Že čakajo, da zbudijo in zadovoljijo naše brbončice, ob čemer nas bodo spomnili tudi na prijetne poletne dni, ko si jih privoščimo na dopustu.