Polnjeni lignji s pršutom in z blitvo
Print Friendly, PDF & Email

Zakaj bi lignje vedno cvrli ali pekli na žaru oz. jih polnili klasično s šunko in sirom? Tokrat jih pripravite malo drugače: polnjeni lignji s pršutom in z blitvo, čemur dodamo še njihove lovke in jih postrežemo s tržaško omako, so odlična ideja, kako si lahko doma vedno ustvarimo skomine na poletne dni in morje, ne nazadnje tudi pozimi. Poskusite lignje pripraviti na ta način, saj vam bodo gotovo zelo všeč. Polnjeni lignji s pršutom in z blitvo so odlična ideja, kako pripraviti hitro in okusno kosilo.

Polnjeni lignji s pršutom in blitvo

Pripomočki za polnjene lignje:

  • deska za rezanje
  • kuhinjski nož
  • manjša ponev
  • kuhalnica
  • nekaj zobotrebcev
  • manjši pekač
  • posodica za polivko oz. omako
  • pečica
  • peka papir

Sestavine za polnjene lignje:

  • 300 g lignjev
  • 5 rezin pršuta
  • 10 koščkov trdega sira
  • 10 listov zelene in rdeče blitve
  • 4 stroki česna
  • 0,5 dl belega vina
  • 2 jušni žlici drobtin
  • 1 dl oljčnega olja
  • nekaj vejic svežega peteršilja
  • sol in poper

Postopek za pripravo polnjenih lignjev:

Lignje najprej operemo in očistimo. Slednje naredimo tako, da jim odrežemo lovke in jih shranimo ob strani.

Polnjeni lignji s pršutom in blitvo

Nato lovke nasekljamo na drobno.

Polnjeni lignji s pršutom in blitvo

Na deski nasekljamo tudi nekaj listov zelene in rdeče blitve.

Polnjeni lignji s pršutom in blitvo

V ponvi segrejemo nekaj žlic oljčnega olja in na njem popečemo nasekljane lovke lignjev. Ko dobijo zlato-rjavo barvo, jih rahlo posolimo, popopramo in jim dodamo še nasekljano blitvo ter vino. Dobro premešamo.

Polnjeni lignji s pršutom in blitvo

Kuhamo kratek čas, dokler vino ne izhlapi, potem dodamo še drobtine in spet premešamo. Zdaj lahko odstavimo z ognja.

Polnjeni lignji s pršutom in blitvo

Na deski narežemo koščke sira, ki naj bodo kot krajše palčke, in jih ovijemo s polovico rezine pršuta.

Polnjeni lignji s pršutom in blitvo

Nadaljujemo, dokler ne porabimo vseh 10 sirovih palčk in 5 rezin pršuta. Nato v vsak ligenj vstavimo en sir, obdan s pršutom.

Polnjeni lignji s pršutom in blitvo

Ko smo vse lignje napolnili s sirom in pršutom, jih povsem do konca napolnimo še z zmesjo iz lovk, blitve in začimb, ki jo imamo v ponvi.

Polnjeni lignji s pršutom in blitvo

Vsak ligenj nato “zapremo” z enim zobotrebcem.

Polnjeni lignji s pršutom in blitvo

Na pekač damo peka papir in postavimo vse polnjene lignje.

Polnjeni lignji s pršutom in blitvo

Po njih narahlo potresemo oljčno olje. Postavimo jih v pečico in pečemo nekje 20 do 25 minut na temperaturi 185 stopinj Celzija. Medtem pripravimo polivko, znano tudi kot tržaška omaka. V posodici zmešamo oljčno olje, 2 stroka nasekljanega česna in dve jušni žlici sesekljanega peteršilja. Dodamo še sol in poper ter premešamo.

Polnjeni lignji s pršutom in blitvo

Lignje damo ven, ko dobijo lepo zapečeno skorjico. Postrežemo jih na naslednji način: na krožnik damo nekaj polnjenih lignjev, jih prelijemo s polivko oz. tržaško omako.

Polnjeni lignji s pršutom in blitvo

Poleg lahko serviramo nekaj lističev blitve, ki jo po želji lahko posujemo z oljčnim oljem in limoninim sokom. Naši polnjeni lignji s pršutom in z blitvo so pripravljeni. Že čakajo, da zbudijo in zadovoljijo naše brbončice, ob čemer nas bodo spomnili tudi na prijetne poletne dni, ko si jih privoščimo na dopustu.

Polnjeni lignji s pršutom in blitvoDober tek!

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Sanjica

Sem jezikoslovka, pedagoginja in Imam več različnih hobijev -- rada berem, vrtnarim, poslušam glasbo. V življenju mi zelo veliko pomenijo živali, zato prostovoljno pomagam zapuščenim ter zanemarjenim psom in mačkam. Sem tudi ponosna lastnica čudovitega kužka Makija, mucka Mukija, ptičjega pajka in zlatih ribic. Za vsem ne zaostaja niti ljubezen do kuhanja, saj se tako sproščam. Pri tem uporabljam čim bolj domače sestavine (po možnosti iz lastnega vrta) in čim manj aditivov. Obožujem zelišča, ki jih tudi skrbno vzgajam, in menim, da so ravno ona tista, ki dajo jedem piko na i.

Dodaj odgovor