Polnjeni lignji s pršutom in sirom
Print Friendly, PDF & Email

Polnjeni lignji s pršutom in sirom so slastna specialiteta, okusna morska jed, ki jo lahko postrežemo kot glavno jed za kosilo ali večerjo. Posebej okusni, čvrsti in mehki ostanejo, če jih čez noč pustimo namakati v mleku. Lignji so zelo delikatni za pripravo. Nikakor ne želimo, da postanejo “gumijasti” oz. žvečkljivi, kar se sicer med obdelavo, pečenjem ali cvrtjem pogosto dogaja, zato si ta podatek vsekakor velja zapomniti.

Polnjeni lignji s pršutom in sirom

Polnjeni lignji s pršutom in sirom – pripomočki

  • pekač za peko lignjev
  • peki papir (izbirno)

Polnjeni lignji s pršutom in sirom – sestavine

  • Polnjeni lignji s pršutom in sirom1 kg lignjev
  • 150 g pršuta
  • 100 g sira

Za tržaško omako:

  • 5 strokov česna
  • šopek peteršilja
  • olivno olje

Polnjeni lignji s pršutom in sirom – postopek

Lignje položimo v dovolj veliko posodo, zalijemo jih z mlekom in pustimo, da se namakajo čez noč. Naslednji dan lignje očistimo in operemo.

Polnjeni lignji s pršutom in sirom

Notranjost lignjev napolnimo s pršutom in sirom. Zadostuje, če vsak ligenj napolnimo s polovico rezine pršuta in kocko sira. Najprej damo sir, nato na vrh lignja zavijemo pršut, da kolikor je mogoče preprečimo iztekanje sira. Pazimo tudi, da ne damo preveč nadeva, da ne bi med peko razpokali. Že tako se lignji med pečenjem malo skrčijo.

Polnjeni lignji s pršutom in sirom

Ko napolnimo vse lignje, polnjene lignje s pršutom in sirom lepo razvrstimo po pekaču. Malo jih pokapljamo z olivnim oljem. Dodatna sol pa ni potrebna, ker pršut v nadevu vsebuje zadostno količino soli, ki naredi lignje dovolj slane. Pekač z lignji položimo v pečico za 20 minut in pečemo na temperaturi 200 stopinj Celzija.

Polnjeni lignji s pršutom in sirom

Polnjeni lignji s pršutom in sirom

Medtem ko se lignji pečejo, se lotimo priprave tržaške omake. Posebej sesekljamo peteršilj in česen, nakar ju povežemo skupaj v olivnem olju. Tako imamo pripravljeno tržaško omako, ki jo na koncu polijemo po pečenih lignjih.

Polnjeni lignji s pršutom in sirom

Polnjeni lignji s pršutom in sirom so zelo nasitni in kalorični, zato za prilogo zadostuje že solata. Če pa spadate med zahtevnejše jedce, lahko za prilogo ponudite blitvo in kuhan krompir. Možnosti je pravzaprav veliko.

Polnjeni lignji s pršutom in sirom

Pa dober tek!

Ocena:
Skupaj: 30 Povprečno: 4.2]

Dodaj odgovor