Polnjene postrvi
Sama imam zelo rada ribe. Poleti na morju, najraje jem sveže morske ribe. Pozimi pa v lokalni ribogojnici kupujem sveže postrvi. Največkrat pripravim polnjene postrvi z jurčki, zavite v hrustljavo pečeno mesno slanino.
Priporočljivo je, da ribe uživamo vsaj 1-2 x tedensko. Ribe vsebujejo veliko zdravih omega 3 maščobnih kislin, zdravju koristnih beljakovin ter vitaminov in mineralov. Med nakupovanjem rib bodite pozorni, da kupite čim bolj svežo ribo. Sveže ribe imajo oči nabrekle in prozorne, škrge lepe rdeče barve ter meso čvrsto in elastično na pritisk. V nobenem primeru pa riba ne sme imeti neprijetnega vonja.
Pripomočki za pripravo polnjenih postrvi:
- ponev za pečenje
- kuhalnica
- večja ponev za pečenje ali žar plošča
- žlica
- nož
- deska
- stiskalec za česen
Sestavine za pripravo polnjenih postrvi(za 4 osebe):
- 4 očiščene postrvi
- 300 g jurčkov
- 1/2 čebule
- 1 žlica olja
- sol in poper
- 3 stroke česna
- peteršilj
- 150 g pečene mesne slanine
Postopek priprave polnjenih postrvi:
Postrvi umijemo in obrišemo do suhega. Pripravimo nadev iz jurčkov. Na olju prepražimo sesekljano čebulo, da rahlo porjavi. Dodamo na lističe narezane jurčke(lahko uporabite zamrznjene ali sveže) in prepražimo. Dodamo še sol in poper ter strt česen. Pražimo še nekaj minut. Tik preden so jurčki pripravljeni dodamo še sesekljan peteršilj. Osušene postrvi napolnimo z nadevom in zavijemo v pečeno mesno slanino. Ponev ali žar rahlo naoljimo in na srednji temperaturi pečemo približno 10 minut na vsaki strani-čas peke prilagodimo debelini oziroma velikosti postrvi. Po okusu, pečene postrvi še malo posolimo.Zraven ponudimo prilogo po okusu. Sama sem tokrat zraven ponudila kuhan krompir in ga prelila s tržaško omako.
Pa dober tek.