Polnjene dežnikarice (marele) pohane v pečici
Print Friendly, PDF & Email

Ko je čas gob, so meni ene najboljših dežnikarice, ali marele! Pripravljamo jih lahko na veliko načinov, kadar pa najdemo zelo mlade, še z zaprtimi ali na pol odprtimi klobuki, pa si lahko privoščimo gurmansko poslastico: polnjene dežnikarice, ki jih spohamo (spečemo) v pečici.

Pripomočki za polnjene dežnikarice (marele) pohane v pečici:

  • nož
  • žlička
  • vilice
  • deska za rezanje
  • krožniki
  • pekač
  • papir za peko
  • pečica

Sestavine za polnjene dežnikarice (marele) pohane v pečici:

Za 2 osebi:

  • 6 mladih dežnikaric
  • 70 g šunke ali katere druge mesnine
  • 100 g sira (poljubnega)
  • česen v prahu
  • sol
  • poper
  • 3 jajca
  • 100 g krušnih drobtin
  • 70 g moke

Postopek za polnjene dežnikarice (marele) pohane v pečici:

Dežnikaricam previdno odstranimo peclje. Če ne gre drugače, si pomagamo s škarjami. Pod tekočo vodo jim na hitro splaknemo klobuke z zgornje strani. Gob namreč nikoli ne namakamo v vodi, saj jo zelo hitro vsrkajo in postanejo vodene. Klobuke osušimo na suhi krpi.

Med tem si pripravimo nadev iz narezane šunke ali katere druge mesnine, naribanega sira in enega jajca. Nadev še solimo, popramo, dodamo česen v prahu ter dobro premešamo.

Z žličko previdno nadevamo maso v notranjost dežnikarice. Masa je kompaktna in ne bo silila ven.

Nato vzamemo tri skodelice ali krožnike. V prvega nasujemo moko, v drugem razžvrkljamo dve jajci in v tretjega nasujemo drobtine. V enakem vrstnem redu povaljamo nadevane dežnikarice in jih odlagamo na pladenj – pekač, ki smo ga prekrili s papirjem za peko.

V naprej ogreti ventilacijski pečici na 180 °C polnjene dežnikarice pečemo 15 minut. Nato zmanjšamo temperaturo na 150 °C in pečemo še 3 minute. Polnjene dežnikarice (marele) pohane v pečici postrežemo takoj še vroče, ob porciji sezonske solate ali s prilogo iz krompirja (pire krompirja, kuhanega slanega krompirja, krompirjevih svaljkov, itd).

Dober tek! 😊

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.8]

Dodaj odgovor