Polnjen svinjski file, pečen na žaru
Skupaj s ”klasiko” z žara, je to jed preprosto potrebno poizkusiti. Okus žara in nežno meso, ki se vam enostavno topi v ustih … To je polnjen svinjski file, pečen na žaru.
Polnjen svinjski file, pečen na žaru – pripomočki:
- deska za rezanje
- nož
- nabodala
- žar in oglje
Polnjen svinjski file, pečen na žaru – sestavine:
(za 4 osebe)
- 1 kg svinjskega fileja
300 g prekajene mesnate svinjske slanine
- kajmak
- dimljena paprika
- čili
- sol
- česen v prahu
- 1 dl olivnega olja
- dijonska gorčica
- timijan
- rdeča paprika
- zelena paprika
- kumare
- paradižnik
Čas priprave in peka: 1 ura
Polnjen svinjski file, pečen na žaru – postopek:
Svinjske fileje narežemo na približno 20 dag velike kose, in jih po sredini zarežemo.
V file vstavimo približno 1 cm debelo narezano slanino po celotni dolžini. File zapremo in ga prepikamo z nabodali.
Pripravimo marinado za svinjino:
V skodeli zmešamo 1 dl olivnega olja, 1 žličko dimljene rdeče paprike v prahu, 1 žličko dijonske gorčice, žlička česna v prahu, 1,5 dag soli in sveži timijan. Vse skupaj premešamo in z marinado premažemo meso, najbolje en dan pred peko, ker bodo okusi tako bolj izraziti.
Pečemo na žaru približno 15 – 20 minut odvisno od tega kako močno zapečenega želite.
Polnjen svinjski file, pečen na žaru, je najboljši, ko je srednje zapečen in je v sredini še malo rožnate barve in tako zelo sočen.
Dober tek!