Polentine oči z bučkami in sirom
Print Friendly, PDF & Email

Poletna je lahko odlična jed, če jo znamo pripraviti tudi drugače in ne le kot prilogo k golažu. Polenta postaja zelo cenjena in nam je lahko inspiracija za odlične samostojne jedi iz polente. Zloženka iz polente je lahko nekaj več. Polentine oči se pripravijo enostavno in hitro in predstavljajo zdrav obrok.

Polentine oči z bučkami in sirom

Polentine oči z bučkami in siromPolentine oči – pripomočki:

  • deska za rezanje
  • nož
  • kuhalnica
  • žlica
  • posoda za kuhanje polente
  • ponev
  • pekač
  • večji krožnik ali pladenj
  • manjša skodelica

Polentine oči – sestavine

Za dve osebi potrebujemo:

  • 250 g polente
  • dve manjši bučki
  • 10 dag sira
  • 2 jajci
  • 2 žlici  olja
  • sol

Polentine oči – postopek:

V loncu zavremo slano vodo in ji primešamo polento. Stalno mešamo, da se nam polenta ne naredi v grudice. Če je polenta pregosta jo malo razredčimo z vodo. Skuhati moramo polento, ki ni pregosta in preredka.

Polentine oči z bučkami in sirom

Instant polento kuhamo 5 minut. Ko je polenta skuhana, jo polijemo po večjem krožniku ali pladnju. Polento enakomerno razporedimo s pomočjo žlice.

Polentine oči z bučkami in sirom Polentine oči z bučkami in sirom

Polento pustimo stati 40 minut, da se ohladi.

Pripravimo si bučke. Bučke operemo in jih narežemo na kolobarje. V ponev damo žlico olja in ga segrejemo. Ko je olje segreto položimo v ponev bučke.

Polentine oči z bučkami in sirom

Bučke popečemo iz obeh strani tako, da dobijo barvo. Naribamo sir.

Polentine oči z bučkami in sirom

Iz polente, ki se je ohladila, z manjšo skodelico izrežemo kroge. Za dve osebi potrebujemo 4 kroge.

SAM_0741

Kroge iz polente polagamo na pekač, ki smo ga obložili s peko papirjem. Polentine kroge obložimo z bučkami in čez bučke posujemo sir. Na zadnjo plast sira položimo drugi del kroga in po njem posujemo sir.

Polentine oči z bučkami in sirom Polentine oči z bučkami in sirom  Polentine oči z bučkami in sirom

Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija in zloženko iz polente pečemo 20 minut. Ko je zloženka pečna jo vzamemo iz pečica.

Polentine oči z bučkami in sirom

V ponev vlijemo žlico olja, ga segrejemo in spečemo dva jajca na oko. Polentino zloženko položimo na servirni krožnik in nanjo na vrhu položimo pečeno jajce. Jajček daje obliko očesa in od tod izvor imena recepta polentine oči.

Polentine oči z bučkami in sirom

Za lepši videz, ali kot prilogo položimo po krožniku pečene bučke.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor