Pohorski pisker
Pohorski pisker je priljubljena enolončnica na širšem območju Pohorja. Zelenjava za to enolončnico ni točno določena, saj se spreminja glede na letni čas – torej na lokalno zelenjavo, ki je dosegljiva v tistem delu leta. Pri tej jedi je predvsem pomembno zaporedje dodajanja sestavin, da imamo na koncu v jedi vse sestavine ravno pravilno kuhane.
Pripomočki za pohorski pisker:
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za pohorski pisker:
Za 10 oseb:
- 500 g govedine (opcijsko svinjina ali divjačina)
- 300 g prekajenega svinjskega mesa
- 150 g slanine
- 1 žlica masti ali olja
- 2 čebuli (300 g)
- 1 por (200 g)
- 5 strokov česna
- 400 g korenja
- 500 g krompirja
- 200 g fižola v zrnju
- 250 g ješprenja (lahko tudi prosene ali ajdove kaše)
- 300 g zelja
- 150 g kolerabe
- 1 šopek peteršilja
- 100 g zelene (gomolj ali stebelna zelena)
- sol
- poper
- 4 lovorjevi listi
- kumina
- majaron
- 100 g gob (opcijsko)
- 1,5 litra vode
Postopek za pohorski pisker:
Na masti (ali olju) popražimo na drobno narezano čebulo. Tik pred koncem praženja dodamo na kockice narezano slanino ter sesekljan česen. Popražimo še za minuto ter dodamo na kocke narezano meso.
Meso ponavadi kombiniramo: goveje pleče in katerokoli prekajeno svinjsko meso. Lahko pa po vaših željah dodate tudi divjačino (srna, jelen) ali pa samo svinjsko prekajeno meso. Le to bo v vsakem primeru dodalo jedi tisto “piko na i”.
Vse skupaj (čebulo, česen, slanino in meso) dušimo vsaj 15 minut, nato dodamo narezan por, zeleno, kolerabo in korenček (lahko ju narežemo na male kocke ali kolobarčke), peteršilj ter zalijemo z vodo.
Ko vse zavre dodamo fižol v zrnju (ki smo ga čez noč namočili, če smo imeli suhega v zrnju) ter začimbe: lovorjev list, majaron, poper, kumino.
Pustimo, da rahlo vre 20 minut, nato dodamo še opran ješprenj in na kocke (poljubne velikosti) narezan krompir.
Na koncu dodamo na drobno narezano ali naribano zelje. Po potrebi dosolimo ter kuhamo še 30 minut, da se vse sestavine skuhajo ter se okusi povežejo.
Jed se prileže prav v vseh letnih časih, se pa spreminjajo določene sestavine glede na dostopnost le teh. S kosom domačega kruha pa bo jed vedno odlična.
Dober tek 🙂