Pogača z mletim mesom
Print Friendly, PDF & Email

Pogača z mletim mesom je odlična izbira za vse ljubitelje mesnih jedi zavitih v kruh. Po tem receptu bomo pripravili veliko pogačo, ki bo zadostovala za približno 10 oseb. Sledite temu receptu in poskusite to zelo okusno in sočno pogačo, verjamem, da jo boste po tem pripravili še velikokrat.

Pripomočki za pripravo pogače z mletim mesom

  • okrogli pekač premera 32 cm

Sestavine za pogačo z mletim mesom

Za mesni nadev:

  • 1000 g mletega mešanega mesa
  • 300 g čebule
  • 100 g pora
  • 50 ml oljčnega olja
  • sol in poper po okusu

Za testo:

  • 660 ml vode
  • 6 jušnih žlic oljčnega olja
  • 4 čajne žličke soli
  • 1200 g bele gladke moke tip 500
  • 6 poravnanih jušnih žlic sladkorja
  • 2 vrečki suhega kvasa
  • nekaj moke za potrositi med pripravo in oblikovanjem testa
  • 2 žlici oljčnega olja za premaz pekača

Za premaz (ni obvezen):

  • 500 ml mleka
  • 1 celo jajce

Kako pripravimo pogačo z mletim mesom

Najprej pripravimo testo in sicer tako, da v večjo posodo odmerimo vse v sestavinah za testo naštete sestavine po navedenem vrstnem redu. Vse sestavine dobro premešamo in z rokami zgnetemo testo. Med gnetenjem po potrebi potrosimo nekaj moke tako, da se testo ne lepi. Dobro pregneteno testo postavimo na toplo in pokrijemo ter pustimo vzhajati približno 40 minut.

Po poteku tega časa, ponovno pregnetemo testo in ga oblikujemo v obliko večjega svaljka.

Iz pripravljenega testa naredimo 5 enakih delov in jih oblikujemo v obliko bombetk oziroma kroglic. Oblikovano testo pokrijemo in pustimo vzhajati še približno 30 minut.

Med tem časom pripravimo mleto meso, zato na oljčnem olju popražimo na drobno narezano čebulo in por, dodamo mleto meso ter nadaljujemo s praženjem.

Med praženjem dodamo sol in poper po okusu. Ta postopek traja približno 15 minut, nato pa posodo s prepraženim mesom in čebulo odstranimo s štedilnika, pokrijemo in pustimo.

Ponovno se vrnemo k testu, si prirpavimo in pomokamo delovno površino, ter naoljimo pekač (2 jušni žlici oljčnega olja damo v pekač in premažemo dno in robove).

Na pomokano delovno površino postavimo prvo kroglico testa in jo z valjarjem razvaljamo v obliki kroga v velikosti pekača.

Tako razvaljano testo položimo na naoljeno dno pekača. Vzamemo 1 del pripravljenega mesa (meso skušamo razdeliti na 4 čim bolj enake dele) in ga s pomočjo žlice enakomerno razdelimo po prvem sloju testa.

Sedaj postopek ponovimo in razvaljamo naslednjo kroglico testa, jo položimo na mesni nadev, čez pa ponovno mesni nadev in tako naprej, dokler ne porabimo vsega mesnega nadeva, na katerega položimo zadnji del razvaljanega testa.

Tako pripravljeno pogačo postavimo v dobro segreto ventilacijsko pečico in pečemo 40 minut na 160 °C. Temperaturo in čas pečenja lahko prilagodite svoji pečici.

V kolikor želite, da je površinski del pogače zlato rumene barve in lepšega videza, približno 15 minut pred koncem pečenja testo premažete z razžvrkljanim jajcem z mlekom ter pustimo, da se pogača peče še preostalih 15 minut.

Ko je pogača pečena, jo vzamemo iz pečice in pokrijemo s kuhinjsko krpo ter pustimo, da se ohladi. Ohlajeno razrežemo na poljubno velike kose in postrežemo. Pogačo z mletim mesom lahko po potrebi pokrijemo s alu folijo in jo hranimo v hladilniku in tako v njenem okusu uživamo še 3-4 dni po pečenju.

Dober tek! 🙂

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 3]

Dodaj odgovor