Pljučna pečenka s prilogo
Print Friendly, PDF & Email

Slastna pljučna pečenka je še zmeraj ena izmed klasičnih jedi našega okolja. Pa jo znamo pravilno speči?
V receptu boste našli par nasvetov o tem kako dolgo pečemo pljučno pečenko in kako pečeno želimo: polpresno pečeno, napol pečeno ali dobro pečeno. V tokratnem receptu smo pripravili “dobro pečeno” varianto, saj so jo jedli tudi otroci.

Pripomočki za pljučno pečenko s prilogo:

  • nož
  • deska za rezanje
  • žlica
  • tehtnica
  • termometer središčne temperature
  • ponev
  • pekač
  • pečica

Sestavine za pljučno pečenko s prilogo:

Za 4 osebe:

  • 1 kg govejega fileja
  • 500 g mladega krompirja
  • 2 papriki (250 g)
  • 1 čebula (120 g)
  • 3 stroki česna
  • 1 čili (opcijsko)

Marinada za meso:

  • 2 žlici gorčice
  • sol
  • poper
  • česen v prahu
  • 2 žlici olja
Pomembno
Za pljučno pečenko velja, da jo pečemo 40 do 45 minut za vsak kilogram pečenke.
Je pa čas peke odvisen tudi od tega, kako pečeno želimo in tukaj nam bo zelo prav prišel termometer središčne temperature za meso. Proti koncu peke ga zapičimo v sredino mesa in preverimo temperaturo.
Poznamo: polpresno pečeno (ima končno središčno temperaturo 55–60 ºC), napol pečeno / srednje pečeno / rožnato (65–70 °C) in dobro pečeno (70 °C ali več kot 70 ºC).

Postopek za pljučno pečenko s prilogo :

Meso mariniramo v preprosti marinadi: sol, poper, česen v prahu, gorčica in olje. Kos mesa dobro premažemo in natremo z vsemi petimi sestavinami ter pustimo v hladilniku vsaj par ur, najbolje pa kar cez noč.

30 minut pred pečenjem meso vzamemo iz hladilnika. Medtem, ko se meso temperira na sobno temperaturo si pripravimo zelenjavo, ki jo želimo peči v pečici zraven mesa. V našem primeru smo vzeli mlad krompir, papriko, česen, čebulo in čili.

Sedaj meso na vročem olju na hitro popečemo iz vseh strani (to ne pomeni, da popečemo samo zgornjo in spodnjo stran. Popečemo tudi robove, oziroma tudi tanjše stene, če jih meso ima (odvisno, kako je kos mesa odrezan). Za eno stran potrebujemo približno 2 minuti. Torej za celotno pečenko med 8 do 10 minut.

Nato od zunaj popečeno meso takoj prestavimo v pekač (jaz sem vzela steklenega), ga prelijemo z oljem v katerem smo ga prej popekli in okoli njega nadevamo krompir, čebulo in česen. Pekač postavimo v naprej ogreto pečico na 180 °C za 15 minut.

Po 15. minutah dodamo še papriko in čili ter pečemo še nadaljnih približno 30 minut. Pečenko vmes parkrat prelijemo s sokom, v katerem se peče.

Ko je pečenka pečena (mi smo jo pekli 50 minut, ker smo imeli 1 kg mesa in smo želeli dobro pečeno meso (središčna temperatura je bila točno 70 °C ob koncu pečenja), pekač postavimo iz pečice in pečenko pustimo počivati 10 minut. Nato jo narežemo in postrežemo z zraven nje popečeno zelenjavo.

Trije nasveti, da pečenka ostane sočna
– pečenko, pred peko v pečici, na hitro in na večji vročini zapečemo iz vseh strani.
– pečenko med peko večkrat polijemo z njenim lastnim sokom od peke.
– se držimo časa peke in ne pečemo predolgo.

Dober tek! 😊

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor