Pleskavice iz bučk
Print Friendly, PDF & Email

Če imate radi zelenjavne jedi, potem poskusite pleskavice iz bučk – najboljšo različico zelenjavnih pleskavic oziroma polpet. Te odlične pleskavice iz bučk se preprosto stopijo v ustih in bodo z lahkoto nadomestile klasične, mesne pleskavice.

Pripomočki za pleskavice iz bučk

  • ribež ali strgalo
  • večja( ne preveč globoka) ponev

Sestavine za pleskavice iz bučk

Za 10 – 12 pleskavic oz. 5-6 oseb:

  • 300 g čebule
  • 1 kg bučk (naribanih)
  • sol in poper po okusu
  • 7 strokov česna
  • 2 celi jajci
  • 100 g moke
  • 200 g krušnih drobtinic + 300 g drobtinic za oblikovanje pleskavic pred pečenjem
  • cca. 1 dl sončničnega olja za peko

Kako pripravimo pleskavice iz bučk

Najprej naribamo 1 kg bučk. Naribane bučke posolimo in v pokriti posodi pustimo približno 40 minut, da spustijo vso vodo. Med tem časom v ponev vlijemo malo olja in popražimo na drobno narezano čebulo. Ko je čebula mehka in lepo popražena, ji dodamo na drobno narezan česen ter pražimo še 1 minuto.

Nato odstranimo z ognja. Po 40 minutah bučke dobro ožamemo z rokami in jih dajemo na cedilo.

Dobro ožete bučke vrnemo v posodo, jim dodamo popraženo čebulo in česen ter dobro premešamo. Dodamo še jajca, moko in 200 g krušnih drobtin ter solimo in popramo po okusu.

Vse sestavine dobro premešamo in naredimo maso.

Iz pripravljene mase nato oblikujemo pleskavice. V krožnik stresemo  krušne drobtinice, vzamemo del pripravljene mase in z rokami oblikujemo pleskavico. Pleskavica je lahko večja ali manjša, odvisno od tega, kaj imate raje, je pa pomembno samo to, da je debeline približno 1 cm. V kolikor bo tanjša, lahko razpade med obračanjem, če bo debelejša se na sredini ne bo dovolj spekla. Tako oblikovano pleskavico postavimo na krožnik s pripravljenimi drobtinami in jo dobro povaljamo v drobtinicah.

Tako pripravljeno pleskavico damo na segreto in namaščeno ponev, v katero smo vlili približno 4-5 žlic sončničnega olja.

Pleskavice pečemo na srednje močnem ognju približno 3 minute z ene in 3 minute z druge strani. Pečene polagamo na pripravljen krožnik in postopek ponavljamo vse dokler ne spečemo vseh.

Pleskavice iz bučk so pripravljene, postrežemo jih in kot prilogo zraven predlagam pražen krompir, kajmak in ajvar.

Dober tek! 🙂

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor