Pleskavica v lepinji, ki to ni
Obožujem pleskavice v lepinji, zraven kajmak in tisto sladko čebulo, ki se ji nikakor ne morem upreti. Pa četudi moram zato, pol cel dan žvečiti mentolove orbitke. Ko boste preizkusili recept pleskavica v lepinji, ki to ni, vam zagotavljam, da jih boste pogosto pekli.
Pleskavica v lepinji, ki to ni – pripomočki:
- posoda za testo
- tehtnica
- ponev
- posoda za meso
Pleskavica v lepinji, ki to ni – sestavine:
Testo:
- 500 g gladke moke
- 1 vrečica suhega kvasa ali pol kocke svežega
- žlička sladkorja
- žlička soli
- 3 dl vode
- 2 žlici olja
Pleskavice:
- 500 g mešanega mletega mesa
- 1 manjša čebula
- 1 strok česna
- mleti poper
- sol
- domača suha vegeta
- žlica olja
- 2 žlici mineralne vode (radenska)
Pleskavica v lepinji, ki to ni – postopek:
Moko presejemo v posodo, dodamo kvas, sladkor, sol, olje in vodo ter zamesimo v testo. Mesimo temeljito cca. 10 minut. Testo naj bo bolj mehko. Pustimo, da vzhaja vsaj 30 minut.
Med tem ko testo vzhaja, zmešamo meso za pleskavice. Mletemu mesu dodamo na drobno sesekljano čebulo, česen, poper, radensko, žlico olja, domačo suho vegeto, sol in temeljito premešamo.
Testo razdelimo na 10 kupčkov. Delovno površino si naoljimo in damo nanj kupček testa ter ga z naoljenimi prsti raztegnemo na vse strani. Na sredino damo meso za pleskavice in ga razporedimo po testu. Testo zapremo kot prikazuje postopek na sliki.
V ponvi segrejemo olje na srednji vročini (indukcija 5) in lepinje počasi ocvremo z obeh strani.
Pleskavico v lepinji, ki to ni postrežemo s svežo čebulo in s pomako, ki jo zmešamo iz kisle smetane in kremnega sira.
Dober tek!