Pizza, kot v starih časih
Print Friendly, PDF & Email

Pizza kot v starin časih je pizza, ki jo je pripravljala moja stara mama. Ima debelo in hrustljavo testo. Doma pizzo res zlahka pripravimo. Testo naredimo v 15 minutah, preprosto in hitro. Je pa res treba počakati par ur, da testo vzhaja. Pol ure v peči in dober tek!

Pizza,kot v starih časih

Pripomočki za pripravo pizze:

  • tehnica
  • skleda
  • pekač
  • kuhalnica
  • valjar

 

Sestavine za pripravo pizze:

Za testo:

  • 450 g moke
  • Pizza,kot v starih časih250 ml mlačne vode
  • 25 g svežega kvasa
  • 1 žlička sladkorja
  • 5 žlic olivnega olja
  • 10 g soli

Za nadev:

  • paradižnikova omaka
  • mozzarella
  • koruza
  • sveži šampinjoni
  • pršut

Postopek priprave pizze

Najprej v kozarec nadrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja in mlačno vodo ter premešamo. Pustimo, da se kvas stopi in ta čas porabimo za pripravo ostalih sestavin za testo. V skledo, če imamo lesen pult lahko kar tam zamesimo, kot so delale naše stare mame, damo moko in na sredini naredimo luknjo.

Pizza,kot v starih časih

Vanjo vlijemo kvasovo zmes in z rokami počasi od sredine proti ven mešamo. Tako se izognemo grudicam v testu. Počasi dodamo olje in sol.

Pizza,kot v starih časih

Ko so vse sestavine dobro zmešane, začnemo mesiti z rokami. Mesimo dobrih 10 minut, dokler ne dobimo mehke in gladke krogle testa. Kadar nimamo časa, lahko vse sestavine damo v mešalnik in v 5 minutah bo ta zamesil testo.

Pizza,kot v starih časihKroglo testa pokrijemo s krpo ali pa zapremo v skledo s pokrovom ter pustimo vzhajati eno uro. Nato še enkrat premesimo in ponovno pustimo vzhajati eno uro. Med tem si pripravimo sestavine za nadevati pizzo. Na koščke narežemo mozzarello, šampinjone in pripravimo paradižnikovo omako. Po končanem drugem vzhajanju, razvaljamo testo v velikosti pekača.

Pizza,kot v starih časih

S pomočjo valjarja testo prenesemo na pekač, na katerega smo dali peki papir.

Pizza,kot v starih časih

Testo obložimo in pustimo vzhajati še za čas, ki ga peč rabi za se segreti na 200⁰C. Pečemo 25-30 minut. Nato umaknemo s peči in pustimo počivati par minut preden postrežemo. Nazadnje damo na pizzo še pršut.

Pizza,kot v starih časihDober tek!

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor