Pita s skuto – iz kvašenega testa
Print Friendly, PDF & Email

Pita s skuto iz kvašenega testa bo prava poslastica za vse, ki ste ljubitelji malo debelejšega testa. To je stara jed, ki je bila pri naših babicah dosti bolj znana kot današnje sirnice, bureki in podobne pite iz zelo tankega testa. To testo je debelejše – kvašeno, a ne vzhajano, tako da je priprava zelo enostavna in hitra.

Pripomočki za pito s skuto – iz kvašenega testa :

  • okrogel pekač 24 ali 26 cm
  • pečica

Sestavine za pito s skuto – iz kvašenega testa:

Za okrogel pekač 24 do 26cm:

Kvašeno testo:

  • 400 g moke
  • 20 g svežega kvasa
  • 3 žličke soli
  • 2,5 dl vode
  • 1 dl olja

Skutin nadev:

  • 500 g skute
  • 1 jajce
  • 1 žlička soli

Postopek za pito s skuto – iz kvašenega testa:

Za testo si pripravimo moko (poljubno), sol, sveži kvas in vodo. V posodo natehtamo moko, dodamo sol, kvas (razdrobimo ga kar s prsti) in začnemo dodajati vodo. Vode rabimo približno 2,5 dl, vendar vsaka moka vpije malenkost različno količino vode. Zato jo bomo mogoče porabili par mililitrov več ali manj. Pomembno je, da se testo lepo gnete. Da ni ne preredko (tekoče) in ne pregosto (da je trda kepa, ki je ne moremo gnesti).

Testo v parih minutah pregnetemo in ga razdelimo na 8 kroglic. Da to naredimo brez oprijemanja testa na roke, si roke rahlo naoljimo.

Sedaj si pripravimo olje ter skuto, jajce in sol za namaz. V tem receptu sem uporabila 250 g pasirane in 250 g nepasirane skute. Ni pa to razmerje nujno. Uporabite lahko vašo najljubšo skuto.

Skuto, jajce in sol dobro premešamo in tako imamo nadev pripravljen.

Sedaj vsako od osmih kroglic malo raztegnemo, nato razvaljamo na približno velikost pekača in premažemo z oljem. Dobimo 8 “krogov” testa premazanih z oljem. Spojimo po dva skupaj, tako da dobimo 4 dvojne “kroge testa”.

V dobro premazan pekač z oljem damo najprej eno okroglo testo, nato ga na tanko premažemo s skutinim nadevom.

Ta postopek ponovimo 2 krat. Torej namaza moramo imeti za 3 mazanja, čisto zgornjo plast testa pa na koncu samo dobro premažemo z oljem.

Ko smo zgornjo plast testa premazali z oljem, vzamemo zelo oster nož in pito razrežemo. Lahko jo prerežemo do dna, lahko pa samo zgornje dve plasti testa. V vsakem primeru bo dosti lepša, ko bo pečena in manj se bo dvigovala, kot če je sploh ne bi razrezali.

V naprej ogreti klasični pečici na 210 °C pito s skuto z kvašenega testa pečemo 35 do 40 minut. Ko jo pečeno vzamemo iz pečice, pustimo vsaj 10 minut, da odstoji, nato jo lahko postrežemo še toplo, zelo okusna pa ja kasneje tudi hladna – kot piloga k mesnim jedem ali kot glavna jed.

Dober tek! 😊

Ocena:
Skupaj: 13 Povprečno: 4.7]

Dodaj odgovor