Piščanec po mongolsko
Piščanec po mongolsko? Najbrž ste navajeni na mongolsko govedino. Toda piščanec je hitrejši, zelo preprost in nadvse sočen. Zanj potrebujemo malo časa in malo sestavin, njegov okus pa je božanski.
Pripomočki za pripravo piščanca po mongolsko:
- kuhinjska deska
- kuhinjski nož
- manjša posoda s pokrovom
- ponev
- štedilnik
- kuhalnica
- hladilnik
Piščanec po mongolsko – sestavine:
Za 2 osebi:
- dva piščančja zrezka
- pol čebule
- por
- dva stroka česna
- nekaj žlic sezamovega olja
- sol in poper
- kanček čilija
- žlica temne sojine omake
- malo sesekljanega peteršilja
- žlička jedilnega škroba
- malo vode (po potrebi)
Piščanec po mongolsko – postopek priprave:
Piščančja zrezka zvečer narežemo na trakove. Začinimo jih s poprom, sojino omako, enim sesekljanim strokom česna, čilijem in prek prelijemo žlico sezamovega olja. Vse premešamo.
Dodamo še škrob in nato pokrijemo ter postavimo za nekaj ur v hladilnik — lahko tudi prek noči.
V ponev damo preostanek olja in jo segrejemo. Na močnem ognju na hitro popečemo meso, ki ga posolimo. To je najbolje narediti v voku (jaz ga nimam, zato sem delala v navadni ponvi).
Meso odstranimo in na vroči ponvi na hitro popečemo sesekljan česen. Ta sloj, ki je prikazan na sliki, je videti grdo, a daje jedi poseben okus, saj gre za sok in arome, ki jih spusti meso. Tu je pomembno ves čas mešati, da se česen ne prismodi.
Nato dodamo na grobo narezan por in hitro premešamo.
V ponev vrnemo meso, premešamo in zalijemo z malo vode. Dodamo tudi preostanek sojine omake.
Medtem skuhamo riž, ki se zraven najbolje prileže. Postrežemo riž in prek prelijemo meso s porom. Kot prilogo lahko pripravimo tudi riževe rezance ali kaj podobnega. Uvodoma sem zapisala, da je to piščanec po mongolsko, a na koncu je po videzu in okusu nadvse podoben sočni mongolski govedini. Dober tek!