Piščanec iz pečice
Print Friendly, PDF & Email

Piščanec iz pečice je zelo okusna jed, ker ostane meso zelo sočno in okusno. S pravo prilogo, je to lahko imenitno kosilo. Priprava ni težavna in pripravi ga lahko čisto vsak!

piscanec-iz-pecice-8

Piščanec iz pečice – pripomočki:

  • kuhinjska pečica
  • skleda
  • pekač
  • nož
  • žlička
  • skledica
  • žlica

Piščanec iz pečice – sestavine:

Za 4 osebe

  • cel piščanec brez drobovine
  • 1,5 dl poljubnega olja (olivno, sezamovo … )
  • 2 kavni žlički soli
  • pol žličke popra
  • začimbe po okusu, ščep curryja, origana, majarona, rožmarina, paprike v prahu, žlička gorčice …
  • 3 žlice belega vina
  • poljubno rezin kuhane slanine
  • krompir in zelenjava po okusu
  • olje za namastitev pekača

Piščanec iz pečice – postopek:

V skledici skupaj zmešamo olje, sol, poper in ostale začimbe. Dobro premešamo z žličko in v mešanico dodamo še belo vino, ter ponovno premešamo.

piscanec-iz-pecice

Piščanca denemo v skledo, ter ga prelijemo z začimbno mešanico. Z rokami ga dobro premažemo z vseh strani, tudi od znotraj.

piscanec-iz-pecice-1

Piščanca pustimo v skledi, katero denemo v hladilnik, kjer naj začinjen piščanec počiva do naslednjega dne. Naslednji dan, dobro uro in pol, do dve pred obrokom, za katerega ga nameravamo postreči, piščanca vzamemo iz hladilnika. Pečico prižgemo, ter jo nastavimo na 170 °C.

piscanec-iz-pecice-2

Pripravimo krompir in ostalo zelenjavo. Krompir režemo na nekoliko večje krhlje, prav tako ostale kose zelenjave (korenček, čebula, česen … ).

piscanec-iz-pecice-3

Pekač dobro namastimo, piščanca denemo na sredino pekača. Krompir in zelenjavo damo v kozico, kjer je čez noč počival piščanec, saj je v njej ostalo dovolj začimbne mešanice. Krompir in zelenjavo premešamo toliko, da je vse enakomerno začinjeno.

piscanec-iz-pecice-4

Krompir in zelenjavo nato stresemo okoli piščanca, če želite ga lahko tudi napolnite.

piscanec-iz-pecice-5

Pekač denemo v pečico in piščanca pečemo eno uro, pri 170 °C. Po eni uri pečenja, pekač vzamemo iz pečice, čez piščanca položimo rezine slanine, temperaturo pečice povišamo na 200 °C.

piscanec-iz-pecice-6

Pekač nagnemo, in s pomočjo žlice, sok, ki ga je piščanec spustil, prelijemo po prilogi in piščancu.

piscanec-iz-pecice-7

Pekač postavimo nazaj v pečico, ter vse skupaj pečemo še 15 – 18 minut, pri 200 °C.

 

Nom nom in dober tek! 😉

-Balubah

Ocena:
Skupaj: 17 Povprečno: 4.4]

Dodaj odgovor