Piščančji narastek z zelenjavo
Le nekaj sestavin “zmečemo” skupaj in dobimo zelo okusno, barvno raznoliko in tudi zdravo jed, ki jo lahko jemo za kosilo ali večerjo. Odlična je tudi naslednji dan. Piščančji narastek z zelenjavo je ena izmed jedi, ki jih imam najraje, ker je preprost, zdrav, a tudi izredno okusen.
Pripomočki za pripravo piščančjega narastka z zelenjavo:
- kuhalnica
- ponev
- štedilnik
- pečica
- kuhinjska deska
- kuhinjski nož
- večja posoda za pripravo celotnega polnila
- manjša posoda za pripravo dela zelenjave
- en kos papirja za peko
- pekač (24 x 8 cm)
- kozica za kuhanje zelenjave
Piščančji narastek z zelenjavo — sestavine:
Za 4 osebe:
- 4 jajca
- pol čebule
- en strok česna
- dva korenčka
- 150 g krompirja
- ena bučka
- štiri velike žlice koruze
- ena rdeča paprika
- pet kislih kumaric
- pet žlic zamrznjenega graha
- štiri velike žlice kisle smetane
- malo oljčnega olja
- 5 do 6 žlic drobtin
- 5 do 6 lističev sveže bazilike
- tri rezine sira po želji
- začimbe: sol, poper, mešanica začimb, mleta sladka paprika, kari
Piščančji narastek z zelenjavo — postopek priprave:
Meso narežemo na kocke, čebulo sesekljamo. V ponev damo malce oljčnega olja in na vročem ognju na hitro popečemo meso in čebulo, na koncu dodamo še sesekljan strok česna. Vse odstavimo in ohladimo.
Na manjše ali srednje velike kocke narežemo korenček in krompir ter ju kuhamo skupaj z grahom v vreli in slani vodi približno 10 minut. Nato vse precedimo in ohladimo.
Posebej sesekljamo rdečo papriko, bučki in kisle kumarice, v posodo dodamo še koruzo. Kosi naj bodo malce večji, ne čisto drobni.
V večji posodi stepemo jajca, dodamo žličko soli, malce popra, pol žličke mlete sladke paprike in ščepec karija. Premešamo.
V to vmešamo kislo smetano. Dodamo še na grobo sesekljane liste sveže bazilike.
V posodo stresemo še vse ostalo: meso, kuhano zelenjavo in ostalo zelenjavo, ki smo jo sesekljali.
Vse premešamo in nato dodamo še drobtine. Zmes ne sme biti gosta, zato naj vas ne skrbi, če je kljub obilni zelenjavi videti nekam redka. Pekač obložimo s papirjem za peko in ga malce namastimo. Vlijemo zmes in jo poravnamo s kuhalnico ali žlico.
Električno pečico segrejemo na 170 stopinj Celzija in vanjo položimo pekač. Piščančji narastek z zelenjavo pečemo približno 75 minut, a po eni uri preverimo, kakšno je stanje, da se nam ne bi prismodil. Narastek je pečen, ko dobi zlato barvo.
Po vrhu položimo rezine sira in narastek vrnemo v pečico še za dobrih pet minut.
Ko se sir stopi, narastek vzamemo iz pečice in odstranimo papir za peko.
Pustimo ga, da se malce ohladi, saj ga bomo tako lažje rezali. Nato ga narežemo na rezine in postrežemo. Z vseh strani mora imeti takšno skorjo, kot je na sliki.
Zraven se najbolj prileže žlička kisle smetane, ki daje narastku poseben kontrast.