Piščančja prsa v tempuri
Tempura je omaka, v katero pomakamo koščke mesa ali zelenjave in ocvremo. Zmešamo jo iz ledeno hladne vode in moke. Uporabimo lahko osnovi recept ali se poigramo in dodamo različne začimbe. Za cvrtje v tempuri je primerno tako meso kot zelenjava ali sadje. Pomembno je, da jih narežemo na velikost enega grižljaja ali palčke.
Piščančja prsa v tempuri – pripomočki:
- deska za rezanje
- nož
- vilice
- penovka
- ponev
- posoda za mešanje
- metlica za mešanje
- cedilo
Piščančja prsa v tempuri – sestavine:
- 400 g piščančjih prsi
- 50 g koruzne moke
- 50 g bele gladke moke
- 120 ml ledeno hladne vode
- za noževo konico pecilnega praška
- sol
- začimbe po izbiri: poper, čebula v prahu, cury, korijander v prahu, česen …
- 2 dl olja za cvrtje
Piščančja prsa v tempuri – postopek:
Piščančjemu mesu odstranimo kožo in kosti, ga umijemo pod tekočo vodo ter ga osušimo. Nato ga narežemo na koščke v velikosti za en grižljaj. Meso solimo.
Med tem, ko se bomo lotili tempure, na štedilnik že pristavimo ponev in počasi segrevamo olje. Kajti kasneje bomo s peko morali zelo hiteti, da se nam masa preveč ne otopli. V posodo odtehtamo moko, dodamo sol in začimbe po okusu. Če ne maramo začimb, jih lahko izpustimo. Nato prilijemo ledeno mrzlo vodo in z metlico premešamo, da nimamo grudic. Če želimo debelejši ovoj tempure okoli mesa, naredimo tempuro bolj gosto in obratno, če želimo tanšjo.
Med tem se nam je olje že dovolj segrelo in lahko pričnemo s peko. Koščke mesa pomočimo v tempuro in jih polagamo v segreto olje. Med peko jih 1x obrnemo. Pečemo cca. 3 minute na eni in 3 minute na drugi strani.
Pečene kose mesa s penovko poberemo iz ponve in jih odložimo na cedilko, da se odteče odvečna maščoba.
Postrežemo še vroče, s poljubnimi prilogami in solatami. Zelo priporočljivo je, da kose mesa pokapljamo s sveže stisnjenim limoninim sokom, da nevtralizira olje od cvrtja. Dober tek!