Pisan riž s piščancem in zelenjavo
Print Friendly, PDF & Email

Barvito, polno vitaminov, preprosto in izjemno okusno. Ideja za kosilo ali večerjo, ki ga boste pripravili na hitro, saj se bodo riž, piščanec in zelenjava sami pekli  v pečici. Najbolje pa je, da je količina posameznih sestavin odvisna od vaših želja, kar pač imate bolj radi; meso, zelenjavo ali riž.

Pisan riž s piščancem in zelenjavo – pripomočki:

  • pekač (najboljši je tisti od pečice, tudi kakšen drugi manjši bo v redu)
  • globoka ponev ali kozica
  • skodelica 2 dcl

Pisan riž s piščancem in zelenjavo – sestavine

(za 4 osebe)

  • piščančja bedra ali perutničke (količina je odvisna od želja; če ga imate radi, lahko daste 8 kosov mesa, lahko tudi samo 4)
  • 2 dl riža (merimo v skodelici)
  • 2 manjši papriki
  • 2 korenčka
  • 1 čebula, strok česna
  • manjša pločevinka šampinjonov v slanici
  • 650 ml goveje jušne osnove
  • malo olja
  • začimbe: sol, poper, žlička rdeče mlete paprike

Pisan riž s piščancem in zelenjavo – priprava:

Pečico vklopimo na najvišjo temperaturo. Kose mesa začinimo s soljo, poprom in mleto papriko, malenkost jih namažemo še z oljem. Damo jih na pekač in damo v pečico za toliko časa, da dobijo rjavo barvo.

Medtem narežemo čebulo, česen, papriko in korenček na majhne koščke. V globoki ponvi ali kozici segrejemo olje. Nato prepražimo najprej čebulo in česen, nato dodamo še ostalo zelenjavo. Pražimo približno 10 minut, da postane zelenjava mehkejša. Začinimo z malo soli, približno dva ščepca.

Nato dodamo še skodelico riža in prepražimo toliko, da riž postekleni. Čisto na koncu dodamo še gobice, ki smo jim odlili slanico.

Vzamemo iz pečice meso, ki je dobilo zlato rjavo barvo. Riž z zelenjavo razporedimo med meso. Pazimo, da nimamo preveč riža na mesu, saj bo le-ta postal zelo trd.

Na koncu prelijemo vse skupaj z govejo osnovo. Tekočine mora biti 3,5 krat toliko, kot je riža. Vse skupaj damo nazaj v pečico, ki smo ji znižali temperaturo na 180 stopinj Celzija (ventilatorska pečica).

Pečemo še približno 30 minut oziroma toliko časa, da vsa tekočina izpari.

Preprosto in barvito, kajne?

Pa dober tek!

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.5]

patricia

Moje vodilo v kuhinji je, da mora biti kuhanje preprosto, hitro, pa vendar še vedno okusno. Predvsem pa je treba izkoristiti vse dobrote, ki nam jih ponuja narava in kuhati sezonsko. Domači vrt, tržnica ali pa gozd nam ponujajo ogromno sestavin, ki jih lahko pripravimo za svoje domače.

Dodaj odgovor