Pisan narastek s hrustljavo zelenjavo
Če si želite nekaj enostavnega, okusnega in zelenjavnega je pisan narastek s hrustljavo zelenjavo prava izbira za vas. Jed je primerna za vegetarijance in tudi diabetike. Lahko ga pripravimo za samostojen obrok ali prilogo k mesnim ali ribjim jedem.
Pisan narastek s hrustljavo zelenjavo – potrebščine:
- večja skleda
- manjša skleda
- globok ognjevaren pekač ali več manjših pekačev
- žlica in vilica
- ponev
Pisan narastek s hrustljavo zelenjavo – sestavine:
Za 4 osebe potrebujemo:
- 3 jajca
- 3 žlice sladke smetane
- 1 žlico navadne moke
- 1/2 skodelice mleka
- ščepec muškatnega oreška
- 3 žlice naribanega sira (parmezan ali podoben trd sir)
- 4 zvrhane skodelice zmrznjene ali sveže zelenjave (paradižnik, paprika, krompir, korenček, grah, … )
- 1 manjša čebula
- 1 žlica oljčnega olja
- sol
Pisan narastek s hrustljavo zelenjavo – priprava:
Pečico segrejemo na 200°C. V manjši skledi zmešamo jajca in smetano. Počasi dodamo moko, mleko, muškatni orešek in nazadnje še sir. Zmes mora biti gladka.
Zelenjavo operemo in narežemo na majhne koščke. Čebulo nasekljamo in v ponvi prepražimo na žlici oljčnega olja.
Zelenjavo stresemo v večjo skledo, dodamo praženo čebulo in jo začinimo s soljo.
Pekač ali več manjših pekačev dobro namastimo in vanj/e naložimo zelenjavo ter prelijemo z jajčno smetano.
Celotno mešanico nežno pomešamo z žlico, da se jajčna smetana in zelenjava enakomerno porazdelita. Narastek pečemo v pečici 50 – 60 minut, oziroma dokler površina zlato porjavi.
Kljub temu, da se narastek dolgo peče, ostane zelenjava hrustljava in ohrani svoj okus.