Penasti žličniki
Print Friendly, PDF & Email

Penasti žličniki si zaslužijo takšno ime, ker so resnično takšni kot pena. Imajo zelo rahlo in penasto strukturo. Najbolj primerni so za jušne vložke in priloge, lahko pa jih postrežemo tudi samostojno, npr. s popraženimi drobtinicami. Mogoče priprava žličnikov prvi hip izgleda zapletena, vendar, ko jih enkrat pripravimo, jih vsakič naslednjič pripravimo z večjo lahkoto, sam postopek pa nam vzame zelo malo časa.

penasti-zlicniki

Penasti žličniki – pripomočki

  • posoda za kuhanje
  • kozica
  • električni mešalnik
  • majhna čajna žlička
  • velika kuhinjska žlica
  • metlica

Penasti žličniki – sestavine

  • 250 ml mleka
  • 1 majhna žlička soli
  • 100 g masla
  • 150 g ostre moke
  • 4 jajca
  • 2 l osoljene vode

Penasti žličniki – postopek

Zavremo mleko, posolimo in dodamo maslo ter mešamo, da se maslo stopi.

penasti-zlicniki

Ko se je maslo popolnoma stopilo, izključimo temperaturo in počasi vmešamo moko.

penasti-zlicniki

Z metlico mešamo tako dolgo, da se sestavine povežejo med sabo in se masa odlepi od posode.

penasti-zlicniki

Posodo postavimo na hladno, da se masa ohladi in postane mlačna. Med mešanjem z električnim mešalnikom, v mlačno maso dodajamo jajca.

penasti-zlicniki

Mešamo tako dolgo, da dobimo gladko, lepljivo maso.

penasti-zlicniki

Z žlico oblikujemo žličnike poljubne velikosti in jih polagamo v vrelo vodo, ki naj vre zelo počasi in rahlo.

penasti-zlicniki

Žličnike kuhamo na nizki temperaturi približno 15 minut. Med kuhanjem se žličniki “napihnejo” in zelo narastejo.

penasti-zlicniki

Ko so žličniki kuhani, jih odcedimo in uporabimo; kot vložek v juhi, pripravimo jih s popraženimi drobtinicami ali pa kot prilogo.

penasti-zlicniki

Mi smo jih “pospravili” v juhi. Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 39 Povprečno: 4.3]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor