Penasti žličniki
Penasti žličniki si zaslužijo takšno ime, ker so resnično takšni kot pena. Imajo zelo rahlo in penasto strukturo. Najbolj primerni so za jušne vložke in priloge, lahko pa jih postrežemo tudi samostojno, npr. s popraženimi drobtinicami. Mogoče priprava žličnikov prvi hip izgleda zapletena, vendar, ko jih enkrat pripravimo, jih vsakič naslednjič pripravimo z večjo lahkoto, sam postopek pa nam vzame zelo malo časa.
Penasti žličniki – pripomočki
- posoda za kuhanje
- kozica
- električni mešalnik
- majhna čajna žlička
- velika kuhinjska žlica
- metlica
Penasti žličniki – sestavine
- 250 ml mleka
- 1 majhna žlička soli
- 100 g masla
- 150 g ostre moke
- 4 jajca
- 2 l osoljene vode
Penasti žličniki – postopek
Zavremo mleko, posolimo in dodamo maslo ter mešamo, da se maslo stopi.
Ko se je maslo popolnoma stopilo, izključimo temperaturo in počasi vmešamo moko.
Z metlico mešamo tako dolgo, da se sestavine povežejo med sabo in se masa odlepi od posode.
Posodo postavimo na hladno, da se masa ohladi in postane mlačna. Med mešanjem z električnim mešalnikom, v mlačno maso dodajamo jajca.
Mešamo tako dolgo, da dobimo gladko, lepljivo maso.
Z žlico oblikujemo žličnike poljubne velikosti in jih polagamo v vrelo vodo, ki naj vre zelo počasi in rahlo.
Žličnike kuhamo na nizki temperaturi približno 15 minut. Med kuhanjem se žličniki “napihnejo” in zelo narastejo.
Ko so žličniki kuhani, jih odcedimo in uporabimo; kot vložek v juhi, pripravimo jih s popraženimi drobtinicami ali pa kot prilogo.
Mi smo jih “pospravili” v juhi. Dober tek!