Pečena svinjska jetra s česnom
Svinjska jetra je treba znati pripraviti tako, da so res dobra, saj je kar nekaj majhnih pasti, ki so ključ do dobrega rezultata na krožniku. Če teh navodil ne upoštevamo, dobimo na krožniku trda in neokusna jetra. Majhne skrivnosti, kako jih pripraviti, so podane v tem receptu. Seveda pa nekatere ljudi nič ne prepriča, saj tega zaradi predsodkov ali kakšnih drugih prepričanj ne marajo jesti. Škoda, kajti svinjska jetra so polna mineralov, beljakovin in številnih vitaminov (A, B, C in E). Če niste med njimi, si jih privoščite in naj bodo jutri na vašem krožniku okusna pečena svinjska jetra s česnom.
Pripomočki za svinjska jetra:
- deska za rezanje
- nož
- ponev
- kuhalnica
- krožnika
Sestavine za svinjska jetra
Za 2 osebi:
- 300 g svežih svinjskih jeter
- nekaj dl mleka (vanj jih namočimo že nekaj ur pred pripravo)
- nekaj žlic masti ali olja
- 100 g gladke pšenične moke
- ščepec soli in popra
- nekaj strokov česna
Postopek priprave pečenih svinjskih jeter:
Za dobro pripravljena svinjska jetra je ključna izbira svežih jeter. Pred pripravo jedi jih najprej operemo.
Z ostrim nožem jih narežemo na manjše (dolge nekje največ 10 cm) in tanjše fileje. Potem jih namočimo v mleko in pustimo v mleku stati eno uro v hladilniku, saj so zaradi mleka pozneje bolj mehka.
Ko so jetra dovolj dolgo stala v mleku, lahko začnemo s pripravo. Vsak kos jeter z obeh strani pomokamo.
Na ponev damo maščobo in jo segrejemo. Maščoba naj bo zelo topla, a ne pretirano vroča. Ko je ogenj dovolj močan, kose jeter položimo v ponev. Pazite, še vedno jih ne solimo, saj bodo v nasprotnem suha in trda.
Jetra pečemo na eni strani nekaj minut, nato jih obrnemo na drugo stran. Tudi s te strani jih pečemo nekaj minut. Tanjši, kot so fileji, hitreje bodo pečeni.
Jetra so pečena, ko iz njih več ne uhaja kri in ob prerezu v notranjosti več niso krvava. Potem jih prestavimo v krožnik in solimo ter popramo z vseh strani.
Česen narežemo na lističe in ga dodamo v ponev na maščobo, kjer so se pekli kosi jeter. Ponev odstranimo z ognja, da se nam česen ne prepeče. V vroči ponvi ga skupaj z maščobo samo nekajkrat premešamo.
Še vroča jetra postrežemo na krožnik in jih prelijemo s česnom in malo maščobe iz ponve. Poleg se zelo prileže domača zelena solata s koruzo, ki celotno jed osveži.