Pečena sipa s krompirjem in grahom
Če imate le tri ključne sestavine – sipo, krompir in grah, lahko pripravite povsem preprosto, vendar zelo okusno in nevsakdanje kosilo. Pečena sipa s krompirjem in grahom je zelo okusna, hrustljava in sočna, namesto vas bo delala pečica, grah in mlad krompir pa bosta poskrbela za sladko noto jedi.
Pripomočki za pripravo pečene sipe s krompirjem in grahom:
- steklen pekač
- navadna pečica
- kuhalnica
- aluminijska folija
- kozica
- štedilnik
Sestavine za pečeno sipo s krompirjem in grahom:
Za 2 osebi:
- 250 g očiščene sipe
- malo oljčnega olja
- pol čajne žličke morske soli
- ščepec popra
- nekaj strokov česna
- malo svežega rožmarina
- pol čajne žličke mlete sladke paprike
- nekaj kosov mladega krompirja
- ščepec svežega drobnjaka
- 100 g svežega ali zamrznjenega graha
- 100 ml paradižnikove mezge
- ščepec peteršilja
Pečena sipa s krompirjem in grahom – postopek priprave:
Stekleno posodo najprej naoljimo. Sipo operemo in pustimo, da se odcedi. Mlad krompir samo narežemo na srednje velike kose in ga ne lupimo. Oboje damo v posodo. Dodamo tudi česen, narezan na lističe.
Dodamo začimbe: mleto papriko, rožmarin, sol, poper, drobnjak. Vse dobro premešamo.
Pečico segrejemo na 220 stopinj Celzija. Vanjo postavimo posodo, ki jo pokrijemo z aluminijsko folijo. Pečemo približno 45 minut. Občasno preverimo in po potrebi znižamo temperaturo. Medtem damo v kozico paradižnikovo mezgo in grah, posolimo, malo popopramo in premešamo. Segrevamo na zmernem ognju in dodamo malo vode. Kuhamo 10 do 20 minut, dokler se grah ne skuha.
Pečeno sipo s krompirjem postrežemo na krožnik.
Prek prelijemo paradižnikovo mezgo z grahom, ki bo kot svojevrstna omaka poskrbela za sočnost in sladkost jedi. Prek potresemo nasekljan peteršilj in dodamo vejico svežega peteršilja za dekoracijo. Mmm, mar ni videti sočno in kulinarično zapeljivo? Pustite se zapeljati, saj je pečena sipa s krompirjem in grahom prava zapeljivka. 🙂 Dober tek!