Pečen lososov file s kremno omako
Lososa lahko pripravimo na tisoč in en način. Tokrat naj bo za kosilo na krožniku pečen lososov file s kremno omako. Takšno kosilo je hitro, enostavno in zelo okusno. Paziti morate le, da lososa na pečete predolgo, saj bo sicer trd in brez okusa, podoben kot žagovina. To je pogosta napaka, ki jo naredijo tisti, ki v kuhinji še nimajo veliko izkušenj z ribami. Kremna omaka lososov file prijetno osveži in se odlično ujema z njegovim okusom.
Pripomočki za pripravo pečenega lososa:
- ponev
- krožnik za marinado
- deska za rezanje
- manjša posodica
- obračalka
Sestavine za lososov file s kremno omako
Za 2 osebi:
- 2 žlici oljčnega olja
- ščepec limonine lupine
- 2 jušni žlici svežega soka limone
- 2 lososova fileja
- 50 g grškega jogurta
- 2 jušni žlici majoneze
- 2 manjša stroka česna
- ščepec kopra, soli in popra
- 1 čajna žlička medu
- 2 jušni žlici kravjega mleka
Postopek za pečen lososov file s kremno omako:
Lososova fileja najprej operemo.
Če imate en večji file, ga lahko prerežete na pol, da ga boste med peko lažje obračali. Nato pripravite marinado, tako da lososova fileja polijete z oljčnim oljem, limonino lupinico, limoninim sokom in s poprom ter soljo.
Premešamo in pustimo stati vsaj pol ure.
Ponev naoljimo in olje v njej močno segrejemo.
Lososova fileja popečemo najprej na eni strani, nato ju obrnemo še na drugo stran. Na eni strani ju pečemo okrog 5 minut in nič dlje!
Medtem, ko se losos peče, pripravimo kremno omako. V posodici zmešamo grški jogurt, majonezo, nasekljan česen, mleko, med in koper. Dobro premešamo.
Ko sta lososova fileja že lepo zapečena, a v notranjosti še vedno roza barve.
Kremno omako lahko postrežemo po ribi mrzlo ali pa jo dodamo v ponev in na kratko v nekaj minutah popečemo.
Pečen losos s kremno omako je pripravljen. V notranjosti je še vedno roza barve, njegovo meso je mehko, okus pa … Skupaj s kremno omako res božanski. Poskusite ga in uživajte v okus, ki vam jih bo na krožniku pričaral.