Pečen lososov file s kremno omako
Print Friendly, PDF & Email

Lososa lahko pripravimo na tisoč in en način. Tokrat naj bo za kosilo na krožniku pečen lososov file s kremno omako. Takšno kosilo je hitro, enostavno in zelo okusno. Paziti morate le, da lososa na pečete predolgo, saj bo sicer trd in brez okusa, podoben kot žagovina. To je pogosta napaka, ki jo naredijo tisti, ki v kuhinji še nimajo veliko izkušenj z ribami. Kremna omaka lososov file prijetno osveži in se odlično ujema z njegovim okusom.

Pečen lososov file s kremno omako

Pripomočki za pripravo pečenega lososa:

  • ponev
  • krožnik za marinado
  • deska za rezanje
  • manjša posodica
  • obračalka

Sestavine za lososov file s kremno omako

Za 2 osebi:

  • 2 žlici oljčnega olja
  • ščepec limonine lupine
  • 2 jušni žlici svežega soka limone
  • 2 lososova fileja
  • 50 g grškega jogurta
  • 2 jušni žlici majoneze
  • 2 manjša stroka česna
  • ščepec kopra, soli in popra
  • 1 čajna žlička medu
  • 2 jušni žlici kravjega mleka

Postopek za pečen lososov file s kremno omako:

Lososova fileja najprej operemo.

Pečen lososov file s kremno omako

Če imate en večji file, ga lahko prerežete na pol, da ga boste med peko lažje obračali. Nato pripravite marinado, tako da lososova fileja polijete z oljčnim oljem, limonino lupinico, limoninim sokom in s poprom ter soljo.

Pečen lososov file s kremno omako

Premešamo in pustimo stati vsaj pol ure.

Pečen lososov file s kremno omako

Ponev naoljimo in olje v njej močno segrejemo.

Pečen lososov file s kremno omako

Lososova fileja popečemo najprej na eni strani, nato ju obrnemo še na drugo stran. Na eni strani ju pečemo okrog 5 minut in nič dlje!

Pečen lososov file s kremno omako

Medtem, ko se losos peče, pripravimo kremno omako. V posodici zmešamo grški jogurt, majonezo, nasekljan česen, mleko, med in koper. Dobro premešamo.

Pečen lososov file s kremno omako

Ko sta lososova fileja že lepo zapečena, a v notranjosti še vedno roza barve.

Pečen lososov file s kremno omako

Kremno omako lahko postrežemo po ribi mrzlo ali pa jo dodamo v ponev in na kratko v nekaj minutah popečemo.

Pečen lososov file s kremno omako

Pečen losos s kremno omako je pripravljen. V notranjosti je še vedno roza barve, njegovo meso je mehko, okus pa … Skupaj s kremno omako res božanski. Poskusite ga in uživajte v okus, ki vam jih bo na krožniku pričaral.

Pečen lososov file s kremno omako

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4.5]

Sanjica

Sem jezikoslovka, pedagoginja in Imam več različnih hobijev -- rada berem, vrtnarim, poslušam glasbo. V življenju mi zelo veliko pomenijo živali, zato prostovoljno pomagam zapuščenim ter zanemarjenim psom in mačkam. Sem tudi ponosna lastnica čudovitega kužka Makija, mucka Mukija, ptičjega pajka in zlatih ribic. Za vsem ne zaostaja niti ljubezen do kuhanja, saj se tako sproščam. Pri tem uporabljam čim bolj domače sestavine (po možnosti iz lastnega vrta) in čim manj aditivov. Obožujem zelišča, ki jih tudi skrbno vzgajam, in menim, da so ravno ona tista, ki dajo jedem piko na i.

Dodaj odgovor