Pečen krompir po kmečko
Pečen krompir po kmečko je na tanke rezine narezan, hrustljavo zapečen krompir, ki ga pečemo skupaj s čebulo in timijanom. Ko je pečen, ga posujemo še z naribanim sirom in počakamo, da se sir stopi. Je odlična priloga k raznovrstnim jedem.
Pečen krompir po kmečko – pripomočki:
- kuhinjska tehtnica
- nož
- deska za rezanje
- plastična posoda
- čajna žlička
- ribežen
- pekač in pečica (navadna)
- peki papir
Pečen krompir po kmečko – sestavine:
(za 2 osebi kot priloga)
- 600 g mladega krompirja (naj bo bolj droben)
- 200 g bele čebule
- 100 g sira
- 1,5 – 2 čajni žlički suhega timijana (lahko uporabimo nekaj vejic svežega)
- poper po okusu
- sol po okusu
- malo olja
Pečen krompir po kmečko – priprava:
Sir naribamo z ribežnom na velikih luknjah. Ker krompirja ne lupimo, ga moramo res dobro umiti pod tekočo vodo, da odstranimo vso prst. Sama si pomagam s čisto gobico za pomivanje posode. Na tak način se krompir temeljito in enostavno očisti. Umit krompir narežemo na do 0,5 cm debele rezine. Čebulo razpolovimo in narežemo na tanke polmesece. Oboje damo v plastično posodo in začinimo 1,5 – 2 čajnima žličkama suhega timijana ter solimo in popramo po okusu. Prelijemo z malo olja in z rokami dobro premešamo. Pekač obložimo s peki papirjem. Nanj prestavimo krompir in ga enakomerno razporedimo po pekaču. Pečemo ga v predhodno ogreti pečici (navadni) na 200 ºC, dokler ne postane zlato-rjavo zapečen (35 – 40 minut). Ko je pečen, ga posujemo z grobo naribanim sirom in damo nazaj v pečico za toliko časa, da se sir stopi. Postrežemo ga takoj, ko je pečen. Uživajte v okusih!