Pasulj s prekajenim mesom
Print Friendly, PDF & Email

Kadar skuhamo jed na žlico, zagotovo ne brcnemo v temo, kajti jedi na žlico so silno okusne, močnate in nasitne. Zato jih največ kuhamo v hladnih dneh. Pasulj s prekajenim mesom lahko skuhate v največjem loncu, kar ga premore vaša kuhinja, kajti vsak naslednji dan bo še boljši in boljši. Ljubitelji fižola ga bodo pomazali do zadnje žlice.

pasulj-s-prekajenim-mesom-11-2Pasulj s prekajenim mesom – pripomočki:

  • posoda za namakanje fižola
  • 5 l lonec za kuhanje
  • cedilo
  • kozica
  • kuhalnica
  • ribeželn

Pasulj s prekajenim mesom – sestavine:

  • 500 g belega fižola
  • 600 g prekajenega mesa (najraje prekajena sv. rebrca)
  • cca. 2 l vode
  • 1 večja čebula
  • 1 strok česna
  • 2 žlici suhe mešanice začimb
  • 1 žlica soli oz. odvisno od okusa
  • poper
  • lovorov list
  • korenina peteršilja
  • 2 korenčka
  • 2 do 3 žlice moke
  • 1 žlica sladke mlete paprike
  • 1 žlica sladke prekajene mlete paprike (zelo priporočljivo)
  • 1 žlička paradižnikove mezge
  • 5 žlic olja
  • čili (ni obvezno)

Pasulj s prekajenim mesom – postopek:

Bel fižol namočimo in ga namakamo 3 ure pred kuhanjem.pasulj-s-prekajenim-mesom-1Namočen fižol precedimo, ga damo v lonec in ga prelijemo s toliko vode, da je prekrit. Pustimo, da zavre, nato odlijemo vodo. Dolijemo spet toliko vode, da je prekrit in postopek ponovimo.pasulj-s-prekajenim-mesom-6Ko smo fižol 2 x zavreli in odlili vodo, ga ponovno vrnemo v lonec in prilijemo cca. 2 litra vode. Dodamo na drobno sesekljano čebulo. Malo sesekljane čebule prihranimo za kasneje. Dodamo še lovorov list, sol in suho mešanico začimb.

pasulj-s-prekajenim-mesom-4V lonec damo tudi suho meso in ga kuhamo skupaj z ostalimi sestavinami. Kuhamo ga približno 40 minut oz. dokler ni kuhano. Nato ga vzamemo iz lonca in fižol kuhamo naprej.pasulj-s-prekajenim-mesom-2

Nasvet
Namesto prekajenega mesa lahko uporabimo domače klobase ali kranjske klobase.

Skrivnost dobrega in pravega okusa pasulja je korenina peteršilja. Ravno v ta namen ga vedno par korenin zamrznem in ko ga potrebujem, kar zmrznjenega  naribam na ribeželn. Naribano korenino peteršilja dodamo v lonec.pasulj-s-prekajenim-mesom-3Korenček olupimo in ga prerežemo samo po dolžini. Ko je kuhan, ga s pomočjo cedila spasiramo.pasulj-s-prekajenim-mesom-7Čas kuhanja je odvisen od fižola, včasih je hitro kuhan, včasih pa traja malo dlje. Sama rada fižol kuham dlje, tako da ga nekaj že razpade.

Ko je fižol kuhan, se lotimo prežganja. V kozici segrejemo olje in dodamo nasekljano čebulo, ki smo jo prihranili ter jo rahlo prepražimo. pasulj-s-prekajenim-mesom-5Primešamo 2 do 3 žlice moke in rahlo prepražimo. Nato ogenj izklopimo in dodamo suho mleto papriko in zelo priporočljivo dimljeno mleto papriko (pasulju poudari okus), žličko mezge in po želji še čili. Premešamo. Kozice ne vračamo več na ogenj. Prilijemo vodo in premešamo, da nimamo grudic od moke. S prežganjem reguliramo gostoto pasulja.pasulj-s-prekajenim-mesom-9Hladno prežganje dodamo h kuhanemu fižolu. Prekajeno meso narežemo na manjše kose in ga dodamo k pasulju ter na rahlem ognju pustimo kuhati še 30 minut.
pasulj-s-prekajenim-mesom-13
Po kuhanju lonec pokrijemo s pokrovko in pustimo, da odstoji vsaj 1 uro ali več. Postrežemo z domačim sveže pečenim kruhompasulj-s-prekajenim-mesom-12Za prste polizat!

 

Ocena:
Skupaj: 122 Povprečno: 4.4]

Dodaj odgovor