Pasulj za prave moške
Ste kdaj pripravljali pasulj, pa vam jed ni uspela, kot ste si želeli? Ste se spraševali v čemu je skrivnost dobrega pasulja? Potem je ta recept kot nalašč za vas. Pripravite pasulj za prave moške po prenovljenem starem receptu iz juga Srbije, kjer je pasulj doma in si privoščite to okusno ter hranljivo jed na žlico.
Pasulj za prave moške – pripomočki
- kozica (5 litrov) s pokrovko
- ponev
- kuhalnica
- jedilna žlica
- penovka
- skleda
- zajemalka
Pasulj za prave moške – sestavine
(za 12 obrokov)
- 800 g suhega fižola (belega)
- 3 pari svežih dimljenih klobas (rahlo pikantnih)
- 2 glavici čebule
- 1 žlica paprike v prahu
- 1 žlica moke
- olje
- sol
- voda
Pasulj za prave moške – postopek
Fižol operemo (vodo v skledi menjamo 3 – krat). Ko fižol peremo tretjič, ga iz sklede poberemo s penovko, tako bodo vse nečistoče ostale na dnu sklede. Opran fižol namočimo v vodo in pustimo stati čez noč, da nabrekne.
Namočen fižol damo v kozico in dodamo toliko vode, da za višino treh prstov prekriva fižol.
V kozico dodamo klobase. Fižol in klobase zavremo in kuhamo na zmernem ognju ob pol pokriti kozici 20 minut.
Po 20-ih minutah so klobase kuhane, zato jih odstranimo in narežemo na polovice. Fižol posolimo po lastnem okusu in kuhamo še približno 30 minut oziroma dokler se ne skuha in postane mehek (čas kuhanja je odvisen od sorte fižola).
Ko je fižol kuhan, ga zabelimo. Čebulo olupimo, operemo in nasekljamo na drobne koščke.
V ponev nalijemo olje in dobro segrejemo. Vanj stresemo čebulo. Čebulo pražimo na zmernem ognju dokler ne postane mehka in postekleni. Med praženjem čebulo mešamo, da se ne prismodi.
Popraženi čebuli dodamo moko. Moko pražimo 2 minuti. Nato dodamo mleto papriko in pražimo še minutko. Med praženjem moko in mleto papriko konstantno mešamo.
V ponev dodamo polovico zrn kuhanega fižola in nekaj tekočine.
Vse skupaj dobro pretlačimo.
Zmes premešamo in vlijemo v kozico s kuhanim fižolom. Kuhamo še 15 minut ob konstantnem mešanju, da se pretlačen fižol in moka ne sprimeta na dno kozice.
5 minut pred iztekom časa v fižol damo še skuhane klobase, narezane na polovice. Kuhamo še 5 minut in jed je pripravljena.
Jed serviramo s kruhom in vloženo kislo papriko.