Pasulj za prave moške
Print Friendly, PDF & Email

Ste kdaj pripravljali pasulj, pa vam jed ni uspela, kot ste si želeli? Ste se spraševali v čemu je skrivnost dobrega pasulja? Potem je ta recept kot nalašč za vas. Pripravite pasulj za prave moške po prenovljenem starem receptu iz juga Srbije, kjer je pasulj doma in si privoščite to okusno ter hranljivo jed na žlico.

Pasulj za prave moške

Pasulj za prave moške – pripomočki

  • kozica (5 litrov) s pokrovko
  • ponev
  • kuhalnica
  • jedilna žlica
  • penovka
  • skleda
  • zajemalka

Pasulj za prave moške – sestavine

(za 12 obrokov)

  • 800 g suhega fižola (belega)
  • 3 pari svežih dimljenih klobas (rahlo pikantnih)
  • 2 glavici čebule
  • 1 žlica paprike v prahu
  • 1 žlica moke
  • olje
  • sol
  • voda

Pasulj za prave moške – postopek

Fižol operemo (vodo v skledi menjamo 3 – krat). Ko fižol peremo tretjič, ga iz sklede poberemo s penovko, tako bodo vse nečistoče ostale na dnu sklede. Opran fižol namočimo v vodo in pustimo stati čez noč, da nabrekne.

Pasulj za prave moške

Namočen fižol damo v kozico in dodamo toliko vode, da za višino treh prstov prekriva fižol.

Pasulj za prave moške

V kozico dodamo klobase. Fižol in klobase zavremo in kuhamo na zmernem ognju ob pol pokriti kozici 20 minut.

Pasulj za prave moške

Po 20-ih minutah so klobase kuhane, zato jih odstranimo in narežemo na polovice. Fižol posolimo po lastnem okusu in kuhamo še približno 30 minut oziroma dokler se ne skuha in postane mehek (čas kuhanja je odvisen od sorte fižola).

Pasulj za prave moške

Ko je fižol kuhan, ga zabelimo. Čebulo olupimo, operemo in nasekljamo na drobne koščke.

Pasulj za prave moške

V ponev nalijemo olje in dobro segrejemo. Vanj stresemo čebulo. Čebulo pražimo na zmernem ognju dokler ne postane mehka in postekleni. Med praženjem čebulo mešamo, da se ne prismodi.

Pasulj za prave moške

Popraženi čebuli dodamo moko. Moko pražimo 2 minuti. Nato dodamo mleto papriko in pražimo še minutko. Med praženjem moko in mleto papriko konstantno mešamo.

Pasulj za prave moške

V ponev dodamo polovico zrn kuhanega fižola in nekaj tekočine.

Pasulj za prave moške

Vse skupaj dobro pretlačimo.

Pasulj za prave moške

Zmes premešamo in vlijemo v kozico s kuhanim fižolom. Kuhamo še 15 minut ob konstantnem mešanju, da se pretlačen fižol in moka ne sprimeta na dno kozice.

Pasulj za prave moške

5 minut pred iztekom časa v fižol damo še skuhane klobase, narezane na polovice. Kuhamo še 5 minut in jed je pripravljena.

Pasulj za prave moške

Jed serviramo s kruhom in vloženo kislo papriko.

Pasulj za prave moške

Nasvet
Gostoto jedi uravnavamo s količino moke (pretlačenega fižola) in vode. Če imate radi pikantno, lahko dodate tudi čajno žličko pekoče mlete paprike. Splošno znano je, da je pasulj boljši, če stoji v hladilniku dan ali dva, zato ga lahko večjo količino pripravite brez slabe vesti. Lahko pa ga tudi pripravljenega zamrznete in ga imate na zalogi za dni, ko se vam ga “zalušta”.
Ocena:
Skupaj: 11 Povprečno: 4.3]

tinag

"Keep it simple..." in več je manj je moj moto pri kuhanju...

Dodaj odgovor