Pastirska pita – Cottage pie
Pastirska pita, ki se v originalu imenuje Cottage pie, je stara angleška jed, narejena iz mletega govejega mesa. Marsikdo ji reče tudi Shepherd’s pie, vendar bi le ta potem morala biti narejena iz jagnjetine.
Cottage pie je enostavno in hitro narejena jed iz mletega mesa v omaki in z zelenjavo ter pire krompirja, ki mu pogosto dodajo malo sira (parmezan) zaradi hrustljavosti in lepše zlato zapečenega zgornjega dela.
Pripomočki za pastirsko pito – Cottage pie:
- posodice primerne za peko v pečici
- pripomoček za mečkanje krompirja
Sestavine za pastirsko pito – Cottage pie:
Za 4 osebe:
Za pire krompir:
- 1 kg krompirja
- sol
- 60 g masla
- 100 g kisle smetane
- 50 g parmezana (opcijsko)
- mleko
Za mesno omako:
- 800 g mletega mesa
- 1 čebula (120 g)
- 4 stroki česna
- 300 g korenčka
- 4 dl paradižnikove mezge
- 4 polovičke sušenih paradižnikov (opcijsko)
- 1 žlička mlete paprike
- sol
- poper
- timijan
- 1 žlička peteršilja (sušenega ali svežega)
- 1 žlica olja
Postopek za pastirsko pito – Cottage pie:
Za vrhnjo plast pastirske pite najprej pripravimo krompir. Olupimo, narežemo na kocke in damo kuhati v osoljeno vodo. Prav tako na drobno nasekljamo čebulo in česen ter ju prepražimo na žlici olja.
Medtem, ko se kuha krompir in praži česen s čebulo, si pripravimo mleto meso, naribamo ali na drobno narežemo korenček ter pripravimo paradižnikovo mezgo in po želji še sušen paradižnik. Nič ne bo hudega, če tega izpustimo, a okusu omake bo dodal tisto “piko na i”.
Ko sta čebula in česen popražena dodamo mleto meso, na drobno narezane sušene paradižnike ter nariban korenček. Vse pražimo tako dolgo, da tekočina izpari. Nato solimo, popramo, dodamo peteršilj, timijan, mleto papriko in paradižnikovo mezgo.
Omako kuhamo čim dlje. Dovolj bo že sicer, da rahlo vre 15 do 20 minut. A dlje časa kot jo bomo kuhali na nizki temperaturi, bolj se bodo okusi povezali med seboj in bolj kremasta bo postala.
Medtem je krompir že kuhan. Ga odcedimo in mu dodamo maslo, parmezan ter kislo smetano. Zmečkamo in po potrebi dolivamo mleko ter dodamo sol. Pire krompir ne sme priti preredek.
Sedaj v posodice, ki so primerne za peko v pečici, razdelimo mesno omako. Jo lepo poravnamo, nanjo pa nadevamo pire krompir. Če želimo, malo lepši izgled, ga lahko tudi nabrizgamo z dresirno vrečko oziroma pripomočki za okraševanje slaščic.
Pastirsko pito pečemo 30 minut pri 180 °C klasične peke. Oziroma dokler se pire krompir na vrhu ne obarva rahlo v zlato rjavo barvo.
Pastirsko pito – Cottage pie pustimo 5 do 10 minut počivati na sobni temperaturi, nato jo postrežemo. Zraven se prileže velika porcija sezonske solate in kozarec rdečega vina.
Dober tek 🙂