Panirani jurčki v pečici
Sezonska poslastica: panirani ali pohani jurčki! Tokrat jih bomo pripravili v pečici, da se bomo izognili preveliki uporabi olja in tako bo jed manj kalorična, a prav tako slastno hrustljava.
Pripomočki za panirane jurčke v pečici:
- nož
- nožek
- vilice
- posodice, krožniki
- deska za rezanje
- pekač
- papir za peko
- pečica
Sestavine za panirane jurčke v pečici:
Za 2 osebi:
- 400 g jurčkov
- česen v prahu
- sol
- poper
- 70 g moke
- 2 jajci
- 70 g krušnih drobtin
- 50 g parmezana
- 2 žlici olivnega olja
Postopek za panirane jurčke v pečici:
Jurčke najprej očistimo z nožekom. Nato pod tekočo vodo na hitro operemo ter osušimo na suhi krpi. Gob nikoli ne namakamo v vodi, saj jo le te zelo hitro vsrkajo in postanejo vodene.
Jurčke narežemo na približno 1 centimeter debeline, podolžno. Tako dobimo lepe krhlje, ki imajo vsi obliko jurčka.
Vzamemo tri skodelice ali globoke krožnike. V prvega nasujemo moko, v drugem razžvrkljamo jajce, ki ga solimo po okusu, popramo in dodamo česen v prahu. V tretjega nasujemo drobtine s parmezanom.
V enakem vrstnem redu povaljamo krhlje jurčkov v sestavine (moka, jajce, drobtine) in jih odlagamo na pladenj, ki smo ga predhodno prekrili s papirjem za peko.
Panirane jurčke premažemo s par kapljicami olja (s čopičem za peko) ali na hitro poškropimo z olivnim oljem v spreju. V naprej ogreti ventilacijski pečici na 180 °C jih pečemo 12 minut. Nato zmanjšamo temperaturo na 150 °C in pečemo še med 6 do 8 minut. Gledamo, da dobiji drobtine lepo zlato rjavo barvo. Panirani jurčki v pečici, postreženi takoj še vroči, so lahko odlična samostojna jed ob porciji sezonske solate ali pa kot priloga raznim mesnim jedem.
Dober tek! 😊