Paniran stročji fižol
Print Friendly, PDF & Email

V sezoni stročjega fižola le ta ponavadi tako bogato obrodi, da ga imamo v izobilju. In včasih se že vprašamo “kaj narediti z njim”?
Paniran stročji fižol je odlična jed, ki bo navdušila naše jedce. Prav tako pa je nekaj posebnega “za oko” in zaradi tega vedno atrakcija na krožniku. Njegova priprava je enostavna, pohamo ali pečemo pa ga lahko tako v olju, kot tudi v pečici ali cvrtniku na vroč zrak.

Paniran stročji fižol

Pripomočki za paniran stročji fižol:

  • papir za peko
  • pečica

Sestavine za paniran stročji fižol:

Za 3 osebe:

  • 300 g stročjega fižola
  • 2 jajci
  • 100 g bele moke
  • 150 g krušnih drobtin
  • 1 žlica olja
  • 1 žlica parmezana
  • sol
  • poper

Postopek za paniran stročji fižol:

Za to jed najprej izberemo lepe, daljše stroke fižola. Najbolj primerne so čvrste vrste brez nitk.
Stroke operemo ter odstranimo stranske dele.

Paniran stročji fižol

Sedaj jih damo kuhati v slano vodo za približno 2/3 klasičnega časa kuhanja. Da so stroki še vedno malo hrustljavi na ugriz.
Po kuhanju stroke takoj ohladimo v ledeni vodi, da prekinemo s toplotno obdelavo v samem stroku.

Paniran stročji fižol

Pripravimo si tri krožnike ali posodice in v prvega nasujemo moko, v drugem razžvrklamo jajci s soljo in poprom ter v tretjega nasujemo drobtine, katerim smo dodali žlico ribanega parmezana.

Paniran stročji fižol

Sedaj vsak strok stročjega fižola najprej povaljamo v moki, nato v jajcih in nazadnje v drobtinah – ter jih nato odlagamo na pekač, ki smo ga prekrili s papirjem za peko.

Paniran stročji fižol

Na koncu vse stroke pokapljamo ali poškropimo z malo olja ter v naprej ogreti klasični pečici pečemo približno 20 minut na 170 °C.
Ker so si pečice med seboj različne, zadnjih par minut pečenja večkrat preverimo barvo drobtin. Ko so lepo zlato rjave, vzamemo pekač iz pečice.

Paniran stročji fižol

Paniran stročji fižol postrežemo takoj vročega kot prilogo k raznim mesnim jedem, lahko pa tudi kot glavno jed s porcijo sezonske solate in pire krompirjem. Prav tako ne pozabimo na pomako iz kakšnega grškega jogurta ali kisle smetane.

Paniran stročji fižol

Dober tek 🙂

Ocena:
Skupaj: 8 Povprečno: 4.8]

Dodaj odgovor