Palačinkin pastičo
Print Friendly, PDF & Email

Palačinke so že same po sebi vedno dobre, slastne, za vse priložnosti. Ne glede na to, ali so slane ali sladke, vsi jih imajo radi! V tem primeru zelo dobro nadomestijo testenine. Palačinkin pastičo je mehak, a ravno dovolj čvrst. Kremna omaka se kar raztopi v ustih in je za vse čase v letu. Čista poslastica.

palacinkin-pastico

 Pripomočki za Palačinkin pastičo:

  • večja kozica + pokrov
  • nož za sekljanje
  • deska za rezanje
  • kuhalnica
  • manjša kozica
  • metlica
  • pekač (25×35 cm)
  • kuhinjska pečica
  • ponev za palačinke
  • lopatka
  • plitek krožnik
  • zajemalka
  • večja skleda
  • palični mešalnik (po potrebi)

Sestavine za Palačinkin pastičo:

Bolonjska omaka z bešamelom:

  • 250 g čebule
  • 1 večji korenček
  • 1 kg mletega mesa (mešano, goveje, po želji)
  • 4 dl paradižnikove mezge
  • vejica rožmarina
  • 4-5 žlic olivnega olja
  • sol
  • poper
  • bešamel
  • voda

Bešamel:

  • 40 g masla
  • 100 g moke
  • čajna žlička naribanega muškatnega oreščka
  • cca 400 ml mleka
  • sol
  • poper

Palačinke:

  • 6 jajc
  • 200-250 g moke
  • 500 ml vode ali gazirane vode
  • 1 dl mleka
  • sol
  • olje

Trdi sir za posip, cca 200-300 g.

 

Postopek za Palačinkin pastičo:

 

Najprej olupimo in nasekljamo čebulo in narežemo opran korenček. V večjo kozico damo olivno olje in postavimo na štedilnik. Ko je olje dovolj segreto, dodamo čebulo s korenčkom in rahlo osolimo.

Palacinkin-pastico

Pražimo dokler čebula ne postane zlato rjave barve, nato jo zalijemo z 1 dl vode in kuhamo dokler voda ne izhlapi. To ponovimo dvakrat. Ko se nam čebula v drugo posuši in je že lepe zlato rjave barve, ji dodamo mleto meso. Pomešamo da se meso razdobi in popeče z vseh strani. Meso bo spustilo vodo, ki bo izhlapela. Ko se začne meso pražiti počakamo, da se začne rahlo prijemati na dno kozice. Obloga ne sme biti črna oz. zažgana.

Palacinkin-pastico

Meso zalijemo s cca 2 dl vode in pustimo da se pokuha in voda izhlapi. To ponovimo vsaj štiri krat. Ko je voda večkrat izhlapela in se je meso že lepo popeklo in pokuhalo, mu dodamo paradižnikovo mezgo in cca 2 dl vode. Pomešamo in pustimo, da se kuha, ogenj znižamo na tretjino in pokrijemo. Pustimo, da se kuha. Naslednjo uro in pol preverjamo vsakih 15 do 20 minut, če se omaka lepo kuha in če ima dovolj vode, da se ne ravno žge. Po potrebi zalivamo.

Med tem spečemo palačinke. Z metlico zmešamo vse sestavine za palačinke, pripravimo ponev, površino rahlo namastimo z oljem in spečemo palačinke iz vse mase. Z zajemalko vlivamo maso na ponev in nagibamo, da se masa lepo porazdeli po ponvi in je enakomerne debeline. Palačinke naj bodo tanjše, iz mase bomo dobili 18-20 palačink, kar bo dovolj za pripravo Palačinkinega pastiča.

Palacinkin-pastico

Vmes preverjamo omako, če ima dovolj vode in če se lepo počasi kuha. Solimo in popramo po okusu.

Nato pripravimo bešamel, ki je za Palačinkin pastičo nujen, brez tega izgubimo pol okusa, ki ga ta jed ponuja. V manjši kozici raztopimo maslo, dodamo moko, dobro premešamo kar z metlico, da se moka razdrobi. Pražimo in ves čas mešamo, dokler moka na začne rahlo rumeneti, ob dnu je lahko rahlo rjava, ampak ne sme biti zažgana.

palacinkin-pastico

Kozico odstavimo z ognja za par minut. Popraženo moko nato zalijemo z mlekom in ves čas mešamo z metlico. Bešamel se bo začel gostiti, ne smemo dovoliti, da bi v njem ostale grudice, dodamo sol, poper in žličko muškatnega oreščka. Mešamo in kuhamo še naprej, dokler ne dobimo kremaste mase. Če se vam zdi, da iz tega nastaja cmok, dodajte mleko in mešajte. Če so vam v bešamelu ostale grudice, lahko uporabite palični mešalnik in stvar preprosto zmiksajte. 🙂

palacinkin-pastico

Ko se je bolonjska omaka kuhala približno dve uri, ji dodamo vejico rožmarina in bešamel, dobro premešamo, da se bešamel stopi v omaki. Omaka bo postala precej svetlejše barve in se bo lepo zgostila. Če je omaka pregosta, ji dodamo vodo. Poskusimo, da vidimo če ji je potrebno dodati sol in/ali poper. Pustimo da se kuha na zelo nizkem ognju, še 20 minut. Ugasnemo in odstavimo z ognja.

Pečico segrejemo na 180°C in pripravimo pekač. Palačinke prerežemo na pol, zaradi lažjega zlaganja.

palacinkin-pastico

Dno pekača na tanko premažemo z omako in zlagamo prvo plast palačink.

palacinkin-pastico

palacinkin-pastico

palacinkin-pastico

Nato palačinke prelijemo z omako tako, da je celotna površina enakomerno prekrita. Spet zlagamo palačinke na omako in ponavljamo dokler pekač ni skoraj poln. Prenehamo približno en cm pod robom.

Ko se Palačinkin pastičo peče se malenkost napihne in če je pekač napolnjen do roba, si bomo s tem zagotovili dodatno čiščenje pečice. Preverjeno! 😉

Na koncu Palačinkin pastičo potresemo z naribanim sirom (uporabite sir ki vam je najbolj všeč) in ga damo v ogreto pečico.

palacinkin-pastico

Palačinkin pastičo pečemo 25 minut pri 180°C in zadostuje za 6 lepih porcij.

palacinkin-pastico

Nom nom in dober tek! 😉

-Balubah

 

 

 

Ocena:
Skupaj: 9 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor