Osvežujoča rižota po špansko
Pripravili smo osvežujočo rižoto po špansko. Že samo ime pove, da jed izvira iz Španije, kjer tovrstni rižoti pravijo tudi paella. Obstoja več načinov, vrst in okusov (mešana-mix, vegetarijanska, z morskimi sadeži). Naša osvežujoča rižota po špansko je mešana, sestavljena iz zelenjave, mesa in morskih sadežev.
Pripomočki za pripravo rižote po špansko:
- posodo za kuhanje
- kuhalnico
- nož
- desko za rezanje
Sestavine za pripravo rižote po špansko:
( za 10 oseb ; sicer jih prilagodite številu oseb)
- 1 kg riža
- 1l vode (razmerje 1:2)
- sol
- 2 čebuli
- 7 – 8 strokov česna
- 1 limona
- 2 papriki (zelena, rdeča)
- 1 konzerva graha (še bolje – svež)
- sredstvo za obarvanje riža ( kurkuma, curry)
- 3 puranja prsa
- 500 g morskih sadežev ( npr. rakovi repki)
Priprava osvežujoče rižote po špansko:
Najprej olupimo, sesekljamo in na olju prepražimo čebulo in česen. Medtem operemo, za praženje nasekljamo še papriki.
Prav tako piščančje meso narežemo na manjše koščke in vse skupaj dodamo v posodo za kuhanje. Dušimo dokler se zelenjava ne zmehča in meso lepo popeče. Začinimo s soljo.
Jedi dodamo glavno sestavino, riž in ga zalijemo z zadostno količino vode, da se lahko skuha.
Na koncu dodamo zamrznjen ali še bolje, če ga imate, svež grah.
Riž posipamo s sredstvom za obarvanje ( curry ali kurkuma), da dobi lepo rumeno barvo. Nikar pa ne pozabimo rakovih repkov. Mi smo izbrali kar zamrznjene, ki pa se hitro toplotno obdelajo.
Osvežujoča rižota po špansko je gotova v pribl. 20 – 30 min.
Odlična je, naj vam tekne!