Orientalski kuskus
Hitro pripravljena priloga iz kuskusa in zelenjave, z orientalskim pridihom.
Orientalski kuskus – pripomočki
- deska za rezanje
- nožek za lupljenje
- nož
- večja posoda primerna za praženje
- skodelica
Orientalski kuskus – sestavine:
Sestavine zadostujejo za 4 obroke.
- 1 čebula
- 1 bučka
- 1 zelena paprika
- 2 paradižnika
- 1 koničasta rumena paprika
- zelena
- jedilna žlica olja
- 1 mala žlica mlete rdeče paprike (sladke)
- 140 g odcejene čičerike (pločevinka)
- 1 skodelica kuskusa
- 2 skodelici vode
- sol
- origano
- peteršilj
- žafran
Orientalski kuskus – postopek
Čebulo, papriki, paradižnika in zeleno narežemo na majhne koščke. Pripravimo posodo za praženje, v kateri na olju popražimo čebulo. Ko čebula postekleni ji dodamo ostalo narezano zelenjavo in malo vode. Pustimo, da se zelenjava počasi praži.
Medtem olupimo bučko in jo narežemo na male kose.
Zelenjavi dodamo rdečo papriko, sol, žafran, origano in peteršilj ter jo zalijemo z dvema skodelicama vode. Premešamo in počakamo da voda zavre. Dodamo skodelico kuskusa, narezano bučko in odcejeno čičeriko.
Dobro premešamo in zmanjšamo temperaturo kuhanja. Na nižji temperaturi kuhamo okoli deset minut. Pri tem večkrat premešamo in pazimo na količino vode v posodi. Po potrebi dolijemo manjšo količino vode.
Orientalski kuskus lahko postrežemo kot prilogo k mesu, odličen pa je tudi kot samostojna jed. Po želji lahko pred serviranjem dodamo še na kose narezan kozji sir, ki bo jedi dodal svežino.