Omamna rižota rdeče barve
Danes bomo za kosilo pripravili čudovito rižoto, v kateri bomo porabili zelenjavo, ki smo jo še uspeli pobrati na vrtu. Tudi vi pripravite to omamno rižoto brez mesa, brez problema tudi z zamrznjeno zelenjavo. Barva pa bo še posebej jesenska.
Rižota rdeče barve – pripomočki:
- večja ponev ali posoda
- deska za rezanje
- nož, kuhalnica
Rižota rdeče barve – sestavin:
(za 4 osebe)
- skodelica riža (2 dl)
- žlica paradižnikove mezge
- 1 srednja čebula
- 2 manjša paradižnika
- 1 paprika
- 1 korenček
- 1 čebula
- sol, poper, česen v prahu, žlička sladke paprike, žlica suhe bazilike
- malo olivnega olja
Rižota rdeče barve – priprava:
Na drobno nasekljamo čebulo. Na ponvi ali v posodi segrejemo malo olja in dodamo čebulo, da se omehča. Malo jo posolimo.
Medtem na deski na drobno narežemo zelenjavo, ki jo bomo uporabili. Mi smo vzeli korenček, paradižnik in papriko, lahko pa vzamete karkoli želite (grah, bučke …)
V ponev s čebulo dodamo žlico paradižnikove mezge. Malo jo prepražimo, da ne bo imela grenkega okusa.
Dodamo še narezano zelenjavo in dodamo začimbe (sol, poper, mleti česen, sladka paprika, bazilika).
Ko se zelenjava malo omehča, dodamo še riž in ga nekaj trenutkov pražimo.
Nato ga zalijemo z vodo. Dodamo trikrat toliko vode, kolikor smo imeli riža (v našem primeru 6 dl). Rižoto kuhamo na zmernem ognju, nepokrito. Tudi mešati je ne rabimo.
Rižota je kuhana, ko riž posrka vase vso vodo. Če je riž že mehak, mi pa imamo v posodi še vedno nekaj vode, jo preprosto ugasnemo in pokrijemo za nekaj minut s pokrovko. Če pa je riž še vedno trd, pa ga preprosto še malo zalijemo z vodo.
Rižoto, ki bo imela zaradi paradižnikove mezge lepo rdečo barvo, lahko na krožniku posujete z malo suhe bazilike in naribanim parmezanom.
Pa dober tek!