Okusno gost krompirjev golaž
Print Friendly, PDF & Email

Ko si kdaj zaželimo jedi na žlico, jaz najprej pomislim na krompirjev golaž. Je vsekakor med mojimi najljubšimi jedmi, posebej, ko zunaj malo zahladi. Sestavine za okusno gost krompirjev golaž imamo najverjetneje že doma, le lotiti se ga je treba. Pa poglejmo …

Okusno gost krompirjev golaž – pripomočki:

  • deska, nož in lupilec
  • globok lonec (za dušenje mesa lahko tudi ekonom lonec)
  • kuhalnica
  • štedilnik

Okusno gost krompirjev golaž – sestavine:

(za 3 – 4 osebe)

  • 300 g govejega mesa
  • 2 večja korenčka
  • 1 čebula
  • 5 velikih krompirjev (približno 700 g)
  • 2 pesti graha
  • sol, poper, česen v prahu
  • žlička majarona in peteršilja
  • 1 dl paradižnikove mezge
  • žlica olja

Okusno gost krompirjev golaž – postopek:

Čebulo olupimo in narežemo na drobne koščke. Enako storimo s korenčkom. Posodo naoljimo in ju skupaj popražimo.

Meso narežemo na manjše kvadratke in ga solimo, popramo ter dodamo česen v prahu. Ko sta čebula in korenje popražena, dodamo meso ter popečemo.

Dodamo paradižnikovo mezgo in le toliko vode, da pokrije meso. Na tej točki lahko meso dušimo ali pa uporabimo ekonom lonec, kar sem storila jaz, saj se meso hitreje omehča.

Ker uporabljam Delimanov ekonom lonec, ga nastavim na višjo stopnjo (2) in kuham približno pol ure. Meso bo na tej točki zelo lepo mehko.

Medtem, ko se meso kuha, olupimo krompir in ga narežemo na večje kose. Dodamo ga v lonec in od tu dalje ne uporabljamo več ekonom lonca. Dolijemo še toliko vode, da je krompir pokrit. Ne smemo dodati preveč vode, če želimo, da bo krompirjev golaž lepo gost.

Ko je krompir skoraj kuhan, dodamo še dve pesti graha. Grah potrebuje le nekaj minut, da je kuhan zato pride na vrsto zadnji. Na koncu vse skupaj še dobro posolimo in dodamo še majaron in peteršilj.

Sedaj pa uporabimo “trik”, ki bo omogočil, da bo okusno gost krompirjev golaž postal res gost. Manj kot polovico kuhanega krompirja moramo s kuhalnico zmečkati, tako, da ga pritisnemo ob rob posode in se zmečka.

Krompirjev golaž po kuhanju pustimo stati še vsaj 10 minut, preden ga postrežemo. Tako se bo še vsa tekočina lepo vpila in ostala nam bo gostota pravega golaža.

Kar poskusite ga skuhati, saj je več kot odličen! Dober tek.

Ocena:
Skupaj: 12 Povprečno: 4.7]

Martina

Po poklicu grafična oblikovalka in mamica hčerkice Tjaše. Velika ljubiteljica fotografije in kuhanja katero združujem v eno strast - pisanje receptov.

Dodaj odgovor