Okusni svinjski zrezki v še boljši zelenjavni omaki
Če imate doma svinjske zrezke in malo zelenjave, lahko pripravite hitro in okusno kosilo, ki ima pridih domače tradicionalne kuhinje, po drugi strani pa tudi kanček sodobne kulinarike. Zakaj bi svinjske zrezke vedno delali na enak način, če se lahko z njimi poigramo in vsakič ustvarimo nekaj drugega. Tokrat se poigrajte z njimi na ta način, kot je prikazano v tem receptu in naj bodo na vašem krožniku svinjski zrezki v še boljši zelenjavni omaki.
Pripomočki za svinjske zrezke v omaki:
- ponev
- krožnik za marinado
- vrečka za zamrzovanje
- bat za meso
- malo folije za živila ali alu folije
- kuhalnica
- deska za rezanje
- kuhinjski nož
- posodica
- metlica za stepanje
Svinjski zrezki v omaki – sestavine
Za 2 osebi:
- 2 svinjska zrezka
- 1 manjša bučka
- 75 g šampinjonov
- 50 ml belega vina
- 150 ml jušne osnove
- 10 g gladke pšenične moke
- 30 g kisle smetane
- 40 ml smetane za kuhanje
- 1 jušna žlica gorčice
- 1 strok česna
- 2 lista lovora
- 100 ml mineralne vode
- malo oljčnega olja
- ščepec soli in popra
Postopek priprave svinjskih zrezkov v omaki:
Sveža svinjska zrezka operemo.
Zrezka zavijemo v vrečko za zamrzovanje in potolčemo.
Zrezka posolimo in popopramo, premažemo ju z gorčico. Nanju položimo lovora.
Zrezka zalijemo z mineralno vodo, krožnik zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik za nekaj ur.
Nato ponev naoljimo in olje močno segrejemo. Zrezka popečemo z obeh strani; na vsaki nekje 4 do 5 minut.
Bučko narežemo na srednje velike kocke, česen na lističe, šampinjone na četrtine. V ponev dodamo vse troje: bučke, česen in šampinjone.
Še malo solimo in popramo. Polijemo še z malo olja in premešamo. Pokrito kuhamo na zmernem ognju 3 do 4 minute. Nato dodamo belo vino in pustimo odkrito kuhati, dokler vino ne izhlapi.
V posodo damo jušno osnovo.
Vanjo dodamo moko in kislo smetano.
Z metlico premešamo in dobimo gladko osnovo.
Dobljeno osnovo dodamo v ponev in premešamo.
Kuhamo do vretja, potem dodamo še smetano za kuhanje in spet premešamo.
Kuhamo, dokler se omaka ne zgosti. To je kar hitro, po nekaj minutah lahko ponev odstranimo z ognja.
Zrezka postrežemo na krožniku, kjer ju prekrijemo z zelenjavo in omako, tako da ju na nek način skrijemo in s tem naredimo nekakšno skrivnost na krožniku. Okusni svinjski zrezki v še boljši omaki so res okusni in sočni, omaka pa je zelo aromatična in prijetnega, sladkega okusa.