Okusne roladice z blitvo in sirom
Imate dovolj standardnih nedeljskih kosil? Za nedeljsko kosilo pripravite okusne roladice z blitvo in sirom. Kot priloga se odlično poda pečen krompir z bučkami in blitvo.
Roladice z blitvo in sirom – pripomočki:
- rezalna deska
- nož
- posoda
- pekač
- vrečke za peko v pečici
- kladivce za meso
Roladice z blitvo in sirom – sestavine:
(za dve osebi)
- 4 manjše svinjske kareje brez kosti
- 100 g blitve
- 10 dag sira
- 2 malo večja stroka česna
- 8 večjih krompirjev
- 1 bučka (cukini)
- vejca zelene
- poper
- sol
Roladica z blitvo in sirom – postopek:
Na rezalno desko si postavimo kos kareja, katerega smo prej oprali z vodo in ga posušili, da ni preveč moker. Kare potolčemo, da dobimo večji zrezek. Zrezek posolimo in popopramo.
Pripravimo blitvo. Nabrano svežo ali kupljeno blitvo operemo in jo damo v posodo. V kuhalniku za gretje vode, vodo zavremo in jo polijemo po blitvi. Blitvo blanširamo in jo pustimo v kropu 10 minut.
Narežemo sir na rezine, če ta že ni narezan. Pripravimo si tudi vrečke za peko v katero bomo polagali roladice.
Lotimo se izdlave roladice. Na rezalno desko postavimo zrezek, ki smo ga potolkli. Najprej nanj položimo sir in nato na sir položimo blitvo.
Rolanja se lotimo na spodnji ali zgornji strani. Pomembno je da dobro pritisnemo, da se nam roladica ne odpre.
In tako nadaljujemo še s 3 zrezki in jih napolnimo z sirom in blitvo, ter jih zavijemo v rolado.
Roladice pložimo v vrečko za peko v pečici. Olupimo česen ga malo razrežemo in ga posujemo po vrhu roladic, dodamo še vejco zelene. Vrečko za peko zavežemo in roladice so pripravljene na peko.
Lotimo se priprave priloge. Krompir olupimo in ga umijemo z vodo. Narežemo ga na ladije oz. na malo večje kose. Ga posušimo in osolimo.
Bučko operemo in jo prav tako narežemo na večje kose.
Krompir položimo v vrečko za peko v pečici. H krompirju damo narezano bučko in preostanek blitve, ki nam je ostal od roladic. Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Pri pečenju uporabimo funkcijo pečice – ventilacijsko pečenje na vroč zrak. Roladice in krompir pečemo 45 minut.
Ko so roladice in priloga pečeni, jih vzamemo iz pečice in pustimo stati 10 minut in nato jih postrežemo.
Previdno prerežemo vrečko. Vzamemo nož in roladice razrežemo na kolobarje ali koleščka. Na nizek krožnik serviramo prilogo in roladice.
Dober tek!