Okusen svinjski golaž
Z malo sestavinami lahko pripravimo okusno kosilo za več obrokov oziroma več ljudi. Potrebujemo le nekaj živil in začimbe ter malce dobre volje, ki je v kuhinji nikoli ne manjka, kajne? 🙂 Okusen svinjski golaž pa je tisti, zaradi katerega si bomo tokrat obliznili prste.
Okusen svinjski golaž — pripomočki za pripravo:
- deska za rezanje
- kuhinjski nož
- večja kozica
- strgalo
- kuhalnica
Okusen svinjski golaž — sestavine:
- 3 čebule
- 0,5 kg korenja
- 3 krompirji
- 0,5 svinjine
- žlica svinjske masti
- žlička zelenjavne mešanice
- pol žličke popra
- žlička mlete sladke paprike
- ščepec peteršilja
- voda (po potrebi, skupno približno 05, do 1l)
- (za prilogo lahko testenine)
Okusen svinjski golaž — postopek priprave:
V kozici raztopimo svinjsko mast in nanjo stresemo sesekljano čebulo. Pražimo. Nenehno mešamo in pazimo, da se ne prismodi.
Polovico korenčka nastrgamo, nekaj ga narežemo na kolobarje. Ko se čebula dobro razpusti oz. omehča, dodamo korenje — najprej kolobarje.
Premešamo in nato dodamo še preostanek korenja. Pražimo nekaj časa, da tudi korenje malce omehča.
Meso narežemo na večje oz. srednje velike kocke.
Tudi meso dodamo v kozico. Zalijemo z malce vode in premešamo. Solimo, popramo, dodamo mleto rdečo papriko in mešanico začimb.
Nastrgamo tudi krompir in ga dodamo v kozico k mesu in zelenjavi.
Zalijemo še z nekaj (recimo pol litra) vode in na rahlem ognju kuhamo uro in pol do dve, dokler se krompir ne skuha, razpade in vse skupaj zgosti. Poleg se priležejo testenine, lahko pa jemo tudi samo s kruhom kot jed na žlico.