Okusen polnjeni piščanec Kalimero
V kolikor bi radi ob nedeljah ali praznikih pojedli kakšen boljši košček mesa vam predlagamo, da vašim najbližjim pripravite Okusen polnjeni piščanec Kalimero. Recept, ki je pred vami, vam bo pokazal, kako na zelo enostaven način napolnite piščanca in obenem porabite star kruh. To nedeljo si privoščite kulinarično doživetje in pripravite Okusen polnjeni piščanec Kalimero. Zagotavljamo, da vam bo všeč!
Rekviziti za pripravo okusnega polnjenega piščanca Kalimero
- deska
- skodelica
- pekač
- vilice
- dresirna vrečka z gladko šobo
- nož
Sestavine za pripravo okusnega polnjenega piščanca Kalimero
- 1 piščanec (1 kg -2 kg)
- sol
- poper
- 1 stara žemlja ali bel kruh
- 1 dl mleka
- 2 jajci
- 1 čebula
- 1 kutina
- 4 žlice masla
- nasekljan peteršilj
- 4 stroki česna
- svež ali suh rožmarin
- brinove jagode
Postopek za pripravo okusnega polnjenega piščanca Kalimero
Z mlačnim mlekom poparimo na kockice narezan kruh in ga pustimo 15 minut, da se navlaži.
Na deski na drobno narežemo 1 čebulo in prepražimo na dveh žlicah masla, da se zlato porumeni.
2 jajci razžvrkljamo, dodamo kruhovi masi ter vsem skupaj primešamo ohlajeno zmes čebule ter sesekljan peteršilj. Nadev začinimo s soljo, poprom, muškatnim oreščkom (po okusu) in vse skupaj napolnimo v dresirno vrečko z gladko šobo.
Kožo piščanca s prsti zrahljamo in nadev nabrizgamo pod kožo. Nadev s prsti enakomerno razporedimo. Piščanca znotraj in zunaj začinimo, tj. posolimo in popramo po okusu.
V trebušno votlino damo 4 stroke česna, rožmarin ter nekaj brinovih jagod. Noge piščanca lahko zvežemo s sukancem.
Nadevanega piščanca položimo s hrbtno stranjo navzdol v pekač, obdamo s kutinami in pečemo 10 min pri 200 stopinj Celzij. Nato piščanca obrnemo, namažemo z raztopljenim maslom in dolijemo 1, 5 dl vode. Temperaturo zmanjšamo na 180 stopinj Celzija in pečemo 70 min.
Med pečenjem, piščanca večkrat prelijemo s tekočino na dnu pekača. Ko je pečen, ga vzamemo iz pečice in pustimo 10 minut počivati. Iz tekočine na dnu pekača lahko naredimo okusno omako, kot prilogo pa lahko ponudimo Gourmet pire krompir ali sezonsko solato.
Nismo verjeli, dokler ga nismo sami pripravili, ampak okusen polnjeni piščanec Kalimero Carice Milice je res odličen, saj ga polnimo na unikaten način, torej pod kožo in ne zgolj samo v notranjost. Sam okus in kožica tako pridobita unikaten okus in hrustljavost.
Pa dober tek!